Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Åsa Linderborg: Allt jag skrivit kan inte ursäktas

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg har fått hård kritik efter att ha anklagat en svensk forskare för att vara brittisk spion. Nu svarar hon på kritiken i en krönika som publicerades under söndagen.

”Det här handlar om en forskare med en internationell plattform. Det ursäktar dock inte allt jag har skrivit om Martin Kragh”, skriver hon.

Det har varit en tuff vecka för Aftonbladet. Förra måndagen fälldes tidningen för grovt brott mot god publicistisk sed i artiklarna om teaterchefen Benny Fredriksson under #metoo-hösten.

Dessutom har tidningen fått skarp kritik för en rad krönikor av kulturchefen Åsa Linderborg där hon anklagar rysslandsforskaren Martin Kragh för att samarbeta med brittisk underrättelsetjänst. Publiceringarna har kritiserats av både så väl forskare som publicister under den gångna veckan.

Kritiken mot Aftonbladet

En artikel skriven av en extern skribent, där Martin Kragh kritiseras, avpublicerades så sent som förra veckan av Aftonbladet på grund av felaktigheter.

”Ursäktar dock inte allt”

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, som skrivit majoriteten av de kritiserade texterna, har tidigare inte velat svara på frågor från Kulturnyheterna. Men i en krönika som publicerades på Aftonbladet under lördagen bemöter hon nu kritiken.

”Man kan tycka att jag ger mig på en enskild person, vilket stämmer, men det här handlar om en forskare med en internationell plattform. Det ursäktar dock inte allt jag har skrivit om Martin Kragh”, skriver Åsa Linderborg.

Hon skriver vidare att hon har förståelse för den kritik som riktats mot henne och tidningen.

”Trots diskrepansen mellan vad jag faktiskt skrivit och påstås ha skrivit, förstår jag kritiken. Men vad jag alls inte begriper, är varför det ska vara omöjligt att prata om den sakfråga som hänger kvar sedan 2017: Ska verkligen forskning användas för att smutskasta vanlig journalistik och fri åsiktsbildning?”

Den sista frågan åsyftar en debatt från 2017, då den av Aftonbladet utpekade forskaren kritiserade tidningens kulturredaktion för att sprida ”Putin-perspektiv” i en omstridd forskningsrapport.

Riskerar trovärdigheten

Efter Kulturnyheternas granskning av spionanklagelserna har en rad publicister reagerat mot Aftonbladets hantering av frågan. Expressens kulturchef Karin Olsson gick under söndagen till hårt angrepp mot Aftonbladet och beskriver det som ett haveri. Även Dagens Nyheters ledarskribent Amanda Sokolnicki har reagerat och skrev i en ledare förra veckan att tidningens agerande riskerar trovärdigheten för hela branschen.

Göteborgs-postens kulturchef Björn Werner ifrågasätter i en krönika Aftonbladets kulturchef förhållningssätt till fakta.

”Räcker det alltså att en kulturchef eller kulturskribent på Aftonbladet har en stark känsla av att något ”borde tittas mer på” för att gå från vag misstanke till hårda offentliga anklagelser?”, skriver Björn Werner.

Aftonbladets vd och ansvarige utgivare Lena K Samuelsson säger i en intervju med Svenska Dagbladet att hon själv inte läst de kritiserade artiklarna före publicering, men att de för samtal om dessa på tidningen. Hon menar också att Åsa Linderborg har hennes fortsatta förtroende som kulturchef för tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Aftonbladet

Mer i ämnet