Henrik Olsson Lilja, advokat och Rakim Mayers (ASAP Rocky). Foto: AP/TT/Stina Stjernkvist

ASAP Rockys advokat överklagar häktning till HD

Uppdaterad
Publicerad

I fredags häktades den amerikanska artisten ASAP Rocky i Stockholm, misstänkt för misshandel. ASAP Rockys advokat Henrik Olsson Lilja överklagade häktningbeslutet till hovrätten, som avslog överklagan. Nu överklagar han beslutet till Högsta domstolen.

I fredags skickade advokat Henrik Olsson Lilja in en överklagan på tingsrättens beslut att häkta artisten ASAP Rocky till Svea hovrätt. I överklagan står att ASAP Rocky kan förlora 16 miljoner kronor och att hans karriär äventyras på grund av de många spelningar som måste ställas in.

Sedan artistens Stockholmskonsert i tisdags har han missat fyra framträdanden och ytterligare åtta spelningar kvarstår av hans turné i juli. I augusti och september är sju konserter planerade.

ASAP Rocky

Häktades i fredags

Hovrätten avslog överklagandet under fredagseftermiddagen och nu överklagar Henrik Olsson Lilja till Högsta domstolen, skriver han i ett mejl till Kulturnyheterna.

Olsson Lilja vill att HD ska pröva frågan om flyktfara, eftersom han anser att tingsrätten inte uppgivit konkreta skäl till varför det skulle föreligga flyktfara.

”Det framstår som uteslutet av detta skäl i sig att han skulle hålla sig undan kontakt med svenska myndigheter för att undvika att inställa sig till den kommande huvudförhandlingen i Sverige”, skriver han i överklagan.

ASAP Rocky anhölls för en knapp vecka sedan efter en spelning på festivalen Smash i Stockholm. I fredags häktades han misstänkt för en misshandel som ägde rum i Stockholm ett par dagar innan artistens konsert. Både ASAP Rocky själv och vittnen har filmat händelsen, som fått stor spridning i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet