Foto: Fathia Youssouf spelar Amy i filmen Snyggingar.

Åtal mot Netflix efter omstridda filmen Snyggingar

Uppdaterad
Publicerad

En delstatsdomstol i Tyler county, Texas, väcker åtal mot Netflix för att ha visat och spridit den omstridda filmen Snyggingar. Det skriver Variety.

Åtalet väcks efter att en åtalsjury beslutat att Netflix har brutit mot lagen genom medvetet sprida ”denna otäcka uppvisningen av skrev på ett oklätt, halvklätt eller klätt barn.”

Enligt The Texas tribune kan Netflix bli tvungna att betala 20 000 dollar vid fällande dom. Om rätten anser att företaget har tjänat pengar på brottet kan beloppet bli dubbelt så högt.

Film med bilder som provocerar

Filmen Snyggingar har inget med Texas att göra, utan är en fransk film som handlar om en elvaåriga Amy som växer upp i Frankrike som andra generationens senegalesisk invandrare. Familjen är konservativ och religiös, men Amy ser sin chans att bryta sig fri när hon träffar ett gäng tjejer som siktar på att vinna en danstävling.

Filmen innehåller en del provokativa bilder när tjejerna dansar lättklädda på ett ”sexigt” sätt. Det är vad som har väckt kritiken, speciellt i USA där bland annat senator Ted Cruz från Texas och kongressledamoten Brian Babin kallat den för barnpornografi.

”Åklagare: Sannolika skäl till att den är brottslig”

Babins son, Lucas Babin, är åklagare i Tyler county-målet och säger i ett uttalande att åtalet väcks för att Netflix har spridit filmen i området.

”Efter att ha hört om och sedan sett filmen Snyggar visste jag att det fanns sannolika skäl till att den är brottslig”, skriver Babin i ett uttalande.

”Om sådant material distribueras i sådan stor skala, är inte behovet av ett åtal snarare större än mindre?” skriver han vidare.

Netflix står för filmen

Netflix försvarar filmen i ett uttalande. ”Snyggingar är en social kommentar mot sexualiserandet av barn. Det här åtalet saknar grund och vi står bakom filmen” skriver företaget i ett uttalande.

Tidigare har filmens regissör Maïmouna Doucouré uttalat sig:

– Jag bara hoppas att de här personerna ser filmen, för då skulle de förstå att vi är på samma sida i kampen mot hypersexualiseringen av barn, sade hon till tidningen Time.

Inget datum för rättegången har satts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.