Foto: TT

Avpixlat och Granskning Sveriges förlag inte välkomna till bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Bokmässan i Göteborg låter inte kanalen Granskning Sverige eller förlaget Runeskrift som säger sig stå bakom Avpixlat att ställa ut på årets bokmässa, det rapporterar P1 Kulturnytt.

Det främlingsfientliga Granskning Sverige hänger ofta ut journalister och opinionsbildare. Runeskrift är förlaget som enligt egen utsago står bakom den främlingsfientliga sajten avpixlat.

– Förlaget Runeskrift har vi inte sett några publikationer ifrån och då är det väldigt svårt att göra en genomlysning utan då får vi gå till källan, som i det här fallet var Avpixlat, och då kom vi fram till den bedömningen, säger Maria Källsson, vd på Bok- och biblioteksmässan till P1 Kulturnyheterna.

Nya Tider på bokmässan

Bokmässan: Skiljer sig från Nya Tider

Tidigare har diskussioner gått om huruvida den högerextrema tidningen Nya Tider får ställa ut på mässan eller inte – något man på bokmässan sagt ja till.

Detta har lett till att över 200 författare och översättare sagt att de inte kommer delta på mässan.

LÄS MER: Nya Tider till bokmässan – igen

– Man gör en individuell bedömning utifrån varje utställare som kommer in och efter de här genomlysningarna och också genom att se över helheten på mässan – man måste se till både helheten men också den individuella utställaren – så har vi kommit fram till den bedömningen och den skiljer sig åt i de här tre fallen, säger Maria Källsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet