Den anonyme konstnären Banksy har skissat ett förslag på vad som kan ersätta den nedrivna statyn av Edward Colston. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT/Banksy

Banksy vill hylla ögonblicket när kontroversiell staty revs

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen slet demonstranter, som protesterade mot rasism, ned en staty som föreställde Edward Colston i Bristol i England. Nu föreslår konstnären Banksy att den ska ersättas med ett monument för att fira ögonblicket när statyn revs ned.

Edward Colston var en affärsman som gjorde sig rik på slavhandel under 1600-talet. En staty av honom i Bristol har varit en källa till kontroverser under många år och vid en anti-rasistisk demonstration under söndagen revs statyn ned. Den drogs genom staden till hamnen, där den kastades i vattnet.

Förslag på vad som ska stå på den tomma sockeln där statyn tidigare stod har börjat dyka upp och nu föreslår den anonyma Bristol-konstnären Banksy att händelsen ska firas med ett monument som visar när statyn revs ned.

Statyprotester

Delar skiss på Instagram

”Här är en idé som gör både dem som saknar Colston-statyn, och de som inte saknar den glada”, skriver han på sitt Instagram-konto och delar också en skiss av hur monumentet skulle kunna se ut.

”Vi drar upp honom ur vattnet, sätter tillbaka honom på sockeln, knyter en kabel runt halsen och beställer några bronsstatyer i människostorlek som föreställer demonstranter som drar ner honom. Alla glada. En berömd dag firas.”

En annan kampanj kräver att Colstons staty ska ersättas med en staty som hedrar Paul Stephenson, en man som ledde Bristols bojkott av bussar när ett företag vägrade att anställa svarta förare och konduktörer, skriver NME.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statyprotester

Mer i ämnet