Valtònyc efter Belgiens beslut att inte utlämna honom till Spanien. Foto: AP/TT

Belgien lämnar inte ut brottsdömd rappare till Spanien: ”En yttrandefrihetsfråga”

Uppdaterad
Publicerad

I maj skulle rapparen Josep Miquel Arenas Beltrán föras till fängelse för att avtjäna en tre och ett halvt år långt fängelsestraff, bland annat för att ha glorifierat terrorism i sina låttexter. Innan straffet kunde verkställas flydde rapparen till Belgien som nu meddelat Spanien att han inte kommer att utlämnas.

I samband med att Josep Miquel Arenas Beltrán, mer känd under sitt artistnamn Valtònyc, flydde Spanien utfärdades en internationell efterlysning på rapparen från Mallorca. I juni överlämnade han sig till belgisk polis och nu har alltså det belgiska rättssystemet motsatt sig utlämning baserat på att Valtònycs låttexter faller inom ramen för yttrandefriheten.

Spanien kan välja att överklaga beslutet.

Kungahot och polishat

Rapparen själv säger att han är glad över beslutet, men är ledsen för att ett tiotal av hans kollegor sitter fängslade för samma brott som han själv åtalats för.

”Det är väldigt sorgligt att vi måste lämna våra hem för få rättvisa och vara fria”, säger han enligt tidningen La Vanguardia.

En av de textrader hans dömts för handlar bland annat om hot mot en politiker som ”borde vara lika rädd som en polis i Baskien”, som syftar på den numera nedlagda terrorgruppen ETA:s polishat. En annan text är hotfull mot den spanska kungafamiljen.

Flera rappare sitter fängslade i Spanien för att ha glorifierat terrorism eller förolämpat kungen, antingen via sina texter eller på Twitter. Lagstiftningen skärptes 2015 och sedan dess har betydligt fler personer dömts för just låttexter och tweets.

Lagen, artikel 578, har kommit att kallas för munkavlelagen i folkmun och den nya, spanska socialistregeringen har sagt att den ämnar ändra artikel 578, skriver Reuters.

Spansk terrorlagstiftning

Lagen, artikel 578 i den spanska brottsbalken, förbjuder både glorifiering av terrorism och ”förödmjukelse av dess offer och deras släktingar”. 2011 dömdes tre personer enligt artikeln, men de senaste två åren har 70 personer dömts.

2015 utökades artikel 578 efter terrorattackerna i Paris. Enligt Amnesty gäller de flesta överträdelser av 578 spanska terrorgrupper som GRAPO och ETA.

GRAPO (Antifascistiska motståndsgruppen första oktober) var en maoistisk terrorgrupp som var som mest aktiv under det sena 70-talet och tidiga 80-talet och har dödat 84 personer. Senast gruppen dödade någon var 2006 och sedan 2007 är den inte längre aktiv.

ETA (Baskerlandet och friheten) var en baskisk terrorgrupp som startade under Franco-regimen till stöd för ett fritt Baskien. Gruppen dödade bland annat Francos närmaste man Luis Carrero Blanco (1973), står bakom flertalet bombdåd och mord och mordförsök på politiker. Gruppen tros ha dödat över 800 personer. ETA överlämnade sina sista vapen 2017 och upplöstes 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.