Livebranschen ser vaccinpass som en lösning för att kunna öppna för spelningar och konserter. Foto: Adam Ihse/TT

Musikbranschen välkomnar vaccinpass på konserter

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna kräver ett nationellt vaccinpass för att man som dubbelvaccinerad bland annat ska kunna besöka kulturevenemang som teater och konserter. Inom kultur- och nöjesbranschen råder det delade meningar om behovet av vaccinbevis.

I en debattartikel i Dagens Nyheter nyligen skriver Ulf Kristersson (M), Elisabeth Svantesson (M) och Camilla Waltersson Grönvall (M) att man likt andra länder bör införa ett vaccinationspass under övergången till att restriktionerna avskaffas.

Detta för att hårt drabbade verksamheter, som exempelvis kultur- och nöjesbranschen, ska kunna återuppta sin verksamhet med vaccinerad publik.

Blandade svar från kulturen  

Kulturnyheterna ställde frågan till kultur- och nöjesbranschen om de skulle vilja använda vaccinpass i sin verksamhet. Där går åsikterna isär.

”Det försvårar för mindre arrangörer att administrera vaccinationspass. Man måste ha en tydlig exitstrategi”, skriver Annika af Trolle, kommunikationschef på Svensk Scenkonst. Hon menar att kultur ska vara tillgängligt för alla och att man först måste diskutera demokratifrågan. 

Inom museisektorn har det inte varit något problem med smittspridning och det finns därför inget behov av ett vaccinpass just nu.  

– Vi har inte sådana event där folk packas. Utan det har fungerat väldigt bra med förbokade biljetter och på det sättet hålla avstånd, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges museer.  

– Vi ser inte behovet men vi skulle inte motsätta oss det. Om det är en förutsättning för att få igång kultursektorn och kulturbranschen så kan man på sikt se det som den enda vägen att gå. 

Musik- och live ropar efter lösning  

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live, har tidigare ifrågasatt ett vaccinpass men säger nu att man välkomnar en sådan åtgärd om det behövs för att genomföra konserter.

– Vi har väntat länge och det finns en stor frustration inom hela livebranschen, säger Joppe Pihlgren.  

– Hela vår bransch handlar om att planera grejer och sälja biljetter framåt i tiden. Och under de förutsättningarna skulle vi kunna genomföra konserterna.

Även Lars Bälter, VD på Malung-Sälen Turism AB som anordnar Dansbandsveckan, ser positivt på förslaget.

– Det är en säkerhet för både för de som kommer, för de som är vaccinerade och de som inte är vaccinerade. I så fall ska vi också ställa krav på att de som kommer också ska uppvisa ett negativt coronatest. 

– För oss skulle det vara en bra öppning och möjlighet för att få köra en dansbandsvecka. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.