Stina Wirsén svarar på kritiken mot filmen ”Liten skär och alla små brokiga”. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Wirsén: ”Fokusera på verklig rasism”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången skriver illustratören Stina Wirsén själv om kritiken mot hennes film ”Liten skär och alla små brokiga”.

Stina Wirséns och Linda Hambäcks tecknade film ”Liten skär och alla små brokiga” har blivit föremål för diskussion på sistone. Filmen har stått i centrum för en omfattande debatt om rasistiska bilder i barnkultur.

Nu skriver illustratören Stina Wirsén själv om debatten. På DN:s kultursida skriver hon att kritikerna missat målet.

Liten skär – en rasistisk film?

Hennes karaktär Lilla Hjärtat, som blivit föremål för kritik för sin likhet med rasistiska nidbilder, var enligt Wirsén inspirerad av bilder från Afrika, Karibien och Asien. ”Jag tycker att några av de som kritiserat min film har en begränsad utblick”, fortsätter hon.

Slår tillbaka

Stina Wirsén ber samtidigt om ursäkt för att hennes film sårat människor. Texten i DN kultur avslutas dock med att hon slår tillbaka mot sina kritiker:

”Om några av dem som ägnat all kraft åt att hata Lilla Hjärtat kunde fokusera på att arbeta mot den verkliga rasism som präglar vårt samhälle skulle mycket vara vunnet”, avslutar Stina Wirsén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Liten skär – en rasistisk film?

Mer i ämnet