Lena Sundström: ”Det kommer hända igen”

Uppdaterad
Publicerad
Lena Sundström har skrivit en dokumentär thriller om Egyptenavvisningarna 2001 – och om grävet som drog fram sanningen i ljuset.

– Jag har velat skriva den här historien länge, för jag visste att det var en otroligt spännande historia som påminner på många sätt om en amerikansk hårdkokt thriller.

Lena Sundström har på ett sätt granskat granskarna. Hon har gått igenom hela Kalla Faktas research kring fallet med de två egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery.

De utvisades från Sverige till Egypten 2001, där de blev torterade. Senare visade det sig att utvisningen hade att göra med hemliga CIA-agenter och en flygflotta med exklusiva affärsplan som transporterar en speciell typ av last.

”Räcker inte med spännande historia”

När Kalla Faktas tre journalister väl hade avslöjat hur utvisningen hade gått till, bit för bit, utvecklades en stor politisk skandal. Nu har journalisten och författaren Lena Sundström alltså samlat ihop historien, och förpackat den som en thriller vid namn ”Spår”.

Men Sundström vill poängtera att hon inte berättar historien bara för spänningens skull:

– Det räcker inte för mig att det är en spännande historia. Jag ville också att den ska säga nånting – villket det också verkligen gör om vår samtid och hela det stämningsläget vi har befunnit oss i efter elfte september, med den rättsosäkerheten som har rått inte bara ute i världen utan i allra högsta grad också i Sverige.

”Kommer hända igen”

Skulle något sådant här kunna hända igen? Ja, det tror författaren.

– Det kommer att hända igen. Det har hänt om och om igen genom världshistorien – japaner som jagas efter Pearl Habour, judar ... muslimer som jagas i Jugoslavien. Det sker på olika sätt men vi måste utgå ifrån att övergrep, maktmisbruk och korruption alltid kommer att ske. Först då kan vi hantera det. Om vi förnekar det, då är det svårt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet