Foto: TT

Michel Houellebecq släpper ny roman

Uppdaterad
Publicerad

Michel Houellebecq, fransk litteraturs ”enfant terrible”, meddelade under torsdagen att han arbetar med en ny roman. Handlingen är okänd, men författaren säger att boken kommer att tillkännages i januari nästa år.

-Det är en roman. Ni får se i januari, sade Michel Houellebecq till franska tv-kanalen TF1 i samband med att han mottog litteraturpriset Château La Tour Carnet på torsdagen.

62-åringen kallas inte sällan för fransk litteraturs ”enfant terrible” och anses av många vara landets främste nu levande författare. Hans senastes roman, den kontroversiella dystopin ”Underkastelse” från 2015, utkom samma dag som två islamistiska terrorister attackerade satirtidningen Charlie Hebdo och dödade totalt tolv personer.

Flerfaldigt prisbelönt

Attentatet fick polisen att fatta beslut om att eskortera Houellebecq från Paris till hemlig ort eftersom hans liv bedömdes vara i fara, bland annat till följd av att handlingen i ”Underkastelse” utspelar sig i ett framtida Frankrike där en islamistisk presidentkandidat vinner valet och inleder en snabb islamisering av det franska samhället.

Houellebecq har skrivit sex romaner och vunnit flera litterära priser för sitt författarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.