Foto: TT

Omständigheterna kring Nerudas död ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

En rättsmedicinsk utredning visar att Pablo Neruda inte dog av cancer, vilket varit den officiella dödsorsaken. 2011 hävdade poetens chaufför att den chilenske Nobelpristagaren förgiftats av landets säkerhetstjänst.

Neruda, som fick Nobelpriset i litteratur 1971, avled 1973 – officiellt i sviterna av prostatacancer – mindre än två veckor efter den militärcup som under ledning av Augusto Pinochet störtade Chiles folkvalde president.

Pablo Nerudas död har alltid varit omgärdad av rykten och 2011 hävdade poetens chaufför att han skulle ha förgiftats av den chilenska säkerhetstjänsten, vilket ledde till att en utredning kring dödsorsaken inleddes.

Enligt rättsmedicinska tester kan det nu fastslås att Pablo Neruda inte dog av cancer. Vad den faktiska dödsorsaken är har ännu inte fastställts – däremot har en bakterie hittats i hans kvarlevor, vilket kan tyda på att ”en tredje part” varit inblandad i den chilenske poetens död.

Under Pinochets regim injicerades ett antal chilenska dissidenter med gula stafylokocker – en bakterie som bland annat kan orsaka matförgiftning.

”Dödscertifikat avspeglar inte sanningen”

Att det i Nerudas fall skulle handla om just denna bakterie kan dock, enligt den spanske rättsmedicinske experten Aurelio Luna, ännu inte bekräftas.

– Vad vi med hundraprocentig säkerhet kan säga är att hans dödscertifikat inte avspeglar sanningen bakom hans död, sa Luna till en samling reportrar i Santiago under söndagen.

En chilensk domstol gav redan 2013 order om att kvarlevorna efter Pablo Neruda skulle grävas upp som del i utredningen av hans död och 2015 sade landets regering att det är ”mycket troligt” att någon ligger bakom poetens död.

LÄS MER: Pablo Nerudas grav öppnas igen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer