Yahya Hassan under en diktuppläsning på Litteraturhuset i Oslo. Foto: TT Bild.

Hans diktsamling skakade Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer Yahya Hassans omdebatterade debutbok ut på svenska.

Det var en diktsamling som skakade om en hel nation. Den 18-årige danske författaren Yahya Hassans debut sålde snabbt över 100.000 exemplar, en hisnande upplaga i poesisammanhang. Nu kommer den omdebatterade, självbetitlade boken ut på svenska.

– Jag vill bara skriva poesi, jag har ett behov av att uttrycka mig konstnärligt och kreativt. Jag är inspirerad av Knausgårds ”Min kamp” och Artur Rimbauds poesi.

Yahya Hassan

Våld, fattigdom och svek

Yahya Hassans självbiografiska diktsamling beskriver en uppväxt fylld av våld, fattigdom och svek. Det var ett kommunalt musikprojekt som fick honom att till slut börja skriva.

– Jag började med rapmusik som 12-13 åring, det var kommunen som hade en rapskola i området där jag bodde. Jag höll på med rap några år, men kände att uttrycket var för snävt för mig. Man ska vara gangster och hård. Det finns inte så mycket utrymme till det poetiska uttrycket.

Ett slagträ i debatten

I Danmark har Yahya Hassan och hans poesi blivit ett slagträ för olika intressen. Rasister applåderar för att han skriver om skenheliga muslimer, muslimer rasar för att han målar ut dem som fuskare och tjuvar, medan andra menar att boken bara skildrar klassamhället.

– Jag bryr mig inte om debatten. Jag intresserar mig inte för den. Jag tar ansvar för mina dikter, men jag ansvarar inte för läsarens tolkning.

Sen diktsamlingen kom ut lever han under mordhot och polisbeskydd, ingen större skillnad från tidigare när han var kriminell menar Yahya Hassan.

– Förr hade jag alltid två socialsekreterare med mig var jag än gick. Nu har jag två poliser som vakar över mig. Det enda som har ändrat sig i mitt liv är min position i förhållande till omvärlden, men som person har jag inte ändrat mig. Jag har köpt nya kalsonger och fått en ny lägenhet, men hur omvärlden ser på mig orkar jag inte bry mig om. Det får du fråga omvärlden om.

Se intervjun med Yahya Hassan här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yahya Hassan

Mer i ämnet