Brasiliens nya kulturminister åter en artist: ”Hon kommer att fixa det”

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra år med en högerkonservativ president fick Brasilien nyligen en ny regering och kulturen fick tillbaka ett eget departement – och indragna kulturstöd. För andra gången nu har president Lula (Luiz Inácio Lula da Silva) utsett en artist till posten som kulturminister. 

– Jag är mycket glad, Margareth Menezes har alltid varit en förebild för mig och alla svarta kvinnor i Brasilien, säger svensk-brasilianska artistkollegan Simone Moreno.

Det var 2003 som Luiz Inácio “Lula” da Silva blev president för första gången i början på 2000-talet. Då valde han Gilberto Gil som kulturminister i landets första vänsterregering. Nya kulturministern är också en artist från staden Salvador i delstaten Bahia. 

– Nu kan kulturen andas igen efter fyra år med Bolsonaro, säger Simone Moreno till Kulturnyheterna.

Indragna stöd 

Högerkonservativa Jair Bolsonaro blev Brasiliens president 2019. Då gjorde han sig genast av med kulturdepartementet genom att slå ihop kulturpolitiken, socialpolitiken och idrotten under ett nytt medborgarskaps-ministerium där kulturen fick en mer undanskymd roll, bland annat med indragna stöd till filmer och serier med hbtqi-tema.  

Margareth Menezes slog igenom som artist på 80-talet. 2020 utsågs hon till Brasiliens UNESCO-ambassadör för folkmusik och populärkultur. Men redan för 20 år sedan grundade hon Kulturfrabriken (Associação Fábrica Cultural) – en ideell organisation som jobbar med fattiga barn. 

Moreno menar att Margareth Menezes kan som minister nu bygga vidare på sitt sociala engagemang for att på nytt ge Brasilien en kulturpolitik värt namnet. 

– Det blir tufft, men jag vet att hon kommer att fixa det, hon har kämpat hela sitt liv, säger Simone Moreno.

Saknar politisk erfarenhet 

Men valet av Margareth Menezes har kritiserats, från högern, som pekar på hennes brist på politisk erfarenhet. 

Moreno menar och sin sida att Menezes tar en risk när hon, en firad artist ger sig in i politiken. 

– En del av de som gillar hennes musik kan vara bolsonariter, det är komplicerat, säger Simone Moreno.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.