Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du drill-legendaren LD om hur censuren hjälpte honom. Foto: SVT Edit

Brittiska rapstjärnan LD: Förbudet mot gangsterrap har hjälpt mig

Uppdaterad
Publicerad

I Storbritannien har flera gangsterrappare fått restriktioner kring sin musik från polisen. LD, som är en pionjär inom genren, är en av de som censurerats. Nu menar den brittiska raplegendaren att restriktionerna hjälpt honom att lämna gatulivet bakom sig.

LD var tillsammans med kollektivet 67 en av de brittiska pionjärerna inom hiphopgenren drill, en form av gangsterrap. I Storbritannien har polisen under flera år plockat ner musikvideos som de menar uppmanar till våld eller riskerar att eskalera gängkonflikter, och har utfärdat restriktioner mot flera drill-rappare. LD har sedan 2014 levt med många olika restriktioner både mot sin musik och sin person. 

– Jag var förbjuden att träffa de andra rapparna i 67 och även många andra personer. Det fanns specifika ord, områden och namn som jag inte fick nämna i min musik och jag fick överhuvudtaget inte befinna mig på vissa platser i London, berättar han för SVT:s Edit. 

”Låt mig berätta min historia”

2019 dömdes LD för drogsmuggling och har fram tills nyligen suttit i fängelse. Han tycker dock att polisen har en felaktig bild av vad han vill uppnå med sin musik. 

– De ser mig som en offentlig person med stort inflytande, men det jag försöker göra är att inspirera folk att ta sig bort från gatan, inte tvärtom.

– Jag har varit där och levt det livet, så låt mig berätta min historia och hjälpa fler att komma bort från det. 

Förbudets fördelar

LD säger att trots att restriktionerna berövade honom mycket frihet så har det funnits fördelar med att tvingas censurera sig.

- Jag brukade vara helt emot censur, men nu när jag har behövt censurera min egen musik så har jag märkt att det finns en konst i det. I att jobba runt censuren och få det att låta bra ändå. 

Han menar att restriktionerna kan vara hjälpsamma för de rappare som känner sig kluvna mellan sin musik och gatulivet.  

– För någon som är mitt emellan så är det perfekt, för man tvingas att göra ett val. Antingen bryta mot restriktionerna och vara den personen, eller fokusera på musiken, säger han. 

– Just nu står jag med båda fötterna i musiken: jag har flyttat från London, röker mindre gräs och har gått i terapi.

Se hela Edit – Den förbjudna gangsterrappen på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer