Skengdo x AM menar att polisen skadat deras karriär, hör dem i klippet. Foto: SVT Edit

Rapparna Skengdo & AM spelade förbjuden låt – dömdes till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Gangsterrapparna Skengdo & AM blev historiska när de dömdes till fängelse för att ha framfört en raplåt som polisen utfärdat förbud mot. Idag är de kritiska till hur brittiska myndigheter försökt komma åt gängkriminella via musiken – något de menar är verkningslöst.

Skengdo & AM fick sitt genombrott 2017 med låten Crash, och var då några av de första i Storbritannien inom rapgenren drill. Men karriären som såg ut att gå spikrakt uppåt, med spelningar på stora festivaler som Reading och Leeds, stötte strax på hinder.

Kort före en större turné klassificerade Londonpolisen deras musikkollektiv 410 som ett kriminellt gatugäng, och utfärdade restriktioner mot medlemmarna – inklusive rapduon.

– Drillmusik är bara en genre och ett uttryck, man behöver inte vara med i ett gäng för att göra drill. Men i Storbritannien är det lätt att bli stämplad som gängmedlem, säger AM till SVT:s Edit. 

Slutsåld turné slutade i fängelsedom

2018 släppte Skengdo & AM låten Attempted 1.0. I låten beskrivs ett knivbråk och polisen i London menade återigen att den handlade om verkliga gängkonflikter som kunde leda till en våldsupptrappning. Musikvideon plockades ner och duon förbjöds från att spela låten live. Senare samma år valde de ändå att framföra den på en konsert i London. 

– Vår turné såldes slut på grund av de här låtarna. Det hade varit att råna våra fans om vi inte hade spelat dem, säger AM.

Att de framförde låten resulterade i att de båda rapparna dömdes till ett nio månaders fängelsestraff som omvandlades till villkorlig dom i två år. Restriktionerna innebar bland annat att de inte fick vistas i flera områden i London, vilket försvårade för dem att ta sig till sin studio. De fick även skicka sina texter till såväl sin advokat som till polisen innan släpp, för att försäkra sig om att inte bryta mot restriktionerna igen och hamna i fängelse.

– Vi visste inte vad vi kunde släppa och inte, vilket gjorde att vi inte släppte någonting alls under en lång period. Det påverkade oss väldigt negativt, säger AM.

– I början var det jättesvårt, för jag ville ju inte åka i fängelse för att ha gjort musik. Att jag pratar om något i en låt, det är inte ens ett riktigt brott, säger Skengdo.

Rapparna: Polisen har skadat vår karriär

Idag har musikrestriktionerna mot dem släppts. De menar emellertid att polisens agerande skadat deras karriär – och att restriktionerna är verkningslösa för att stoppa gängvåldet. 

– Om man verkligen hade velat göra skillnad så hade man försökt lösa grundproblemen. Jag kommer fortsätta göra musik som folk vill höra. Och om jag behöver ta konsekvenserna för det, så får det vara så, säger AM.

Se hela Edit – Den förbjudna gangsterrappen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.