Hennes 14-årige son mördades i gängkonflikt – hånades i raplåt

Uppdaterad
Publicerad

Keisha McLeods 14-åriga son sköts till döds i en gängkonflikt i östra London för fem år sedan. Efter händelsen fanns det en rappare som gjorde musik som både hånade henne och hennes sons död. 

– De sjunger till varandra om mitt barn som om det vore ingenting, säger hon. 

UK drill är en musikgenre inom gangsterrap som har vuxit sig stor i Storbritannien. Rapparna framför texter som handlar om våld och en kriminell livsstil till snabba trumslag.

Efter att Keisha McLeods 14-åriga son sköts till döds släppte en drillrappare en låt. I låten hånar den brittiske rapparen Keisha och hennes son, som själv inte var medlem i ett gäng.

– De säger i princip: ”Jag kan se din mamma gråta”. Jag tolkar det som att den låten är riktad till mig, säger Keisha McLeod.

Sonen omkom i en gängrelaterad drive by-skjutning i östra London 2017 när han befann sig på gatan med en vän som var medlem i ett kriminellt gäng. Vissa menar att rapparen som hånade Keishas son är en medlem av ett gäng som de tror genomförde drive by-skjutningen, men hittills är ingen dömd för gärningen.

Drillrapparen: Vanligt inom genren

Enligt rapparen LD är det vanligt förekommande inom musikgenren drill att texterna innehåller grovt språk.

– Enligt mig, om du skulle säga till mig att hålla käften vore det samma sak som att säga ”fuck you”. När man väl börjar prata illa om någon så har man redan gått över gränsen, säger rapparen LD.

Se Edit – Den förbjudna gangsterrappen kl 21:55 29/6 på SVT1 eller när du vill på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.