Bulletin får åtta miljoner kronor i driftsstöd: ”Kommer inte gå i konkurs”

Uppdaterad
Publicerad

Nyhetssajten Bulletin har sedan starten i januari 2021 kantats av redaktionella avhopp och ekonomiska problem. Nu står det klart att tidningen får ett driftsstöd på åtta miljoner kronor från Myndigheten för press, radio och tv.

– Nu är vi trygga med att vi inte kommer att gå i konkurs, säger Tino Sanandaji,Bulletins styrelseordförande och delägare.

Bulletin får 4 983 000 kronor i beviljat driftsstöd för 2022 och 3 322 000 kronor i retroaktivt driftsstöd för 2021 från mediestödsnämnden. Beskedet tas emot med glädje av Tino Sanandaji, Bulletins styrelseordförande och delägare.

– Det är fantastiska nyheter för oss. Vi har hamnat i ekonomiska problem nu mot slutet av året. Nu är vi trygga med att vi inte kommer att gå i konkurs, säger han till Kulturnyheterna.

– Det är ingen jättesumma men det kommer att räcka.

Kritisk ledamot

Beslutet om driftsstöd togs dock inte enhälligt – i protokollet framkommer att nämnden diskuterat sajtens ekonomiska situation och att en ledamot vänt sig mot att driftsstödet skulle delas ut.

”Tidningen Bulletin har visat sig vara vårdslös med sina medel (2,5 miljoner kronor beräknas gå till ledningsgruppen år 2022 enligt deras egen ansökan) och det är helt uppenbart att driftstödet inte kommer gå till journalistik utan till gäldenärer”, står det i protokollet under rubriken ”skiljaktig mening”.

– De här pengarna går nästan uteslutande till att betala gamla skulder till journalister, skribenter och de it-tjänster som journalister använder. Det handlar om någon månad eller så med försenade räkningar. Det är kostnader för journalistik, säger Tino Sanandaji.

Ekonomisk kris

Under hösten har det rapporterats om att kassan är nästintill tom hos nyhetssajten Bulletin. Enligt uppgifter till Expressen ska ekonomin vara enormt pressad, något som tidningen har förnekat.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med flera personer som säger att de inte fått betalt av tidningen för utfört arbete. Pontus Tholin, som var en av grundarna av nyhetssajten Bulletin, har skickat ett betalningsföreläggande till Kronofogden för att Bulletin ska betala ut hans lön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.