Cherrie Foto: Claudio Bresciani/TT

Myndigheter använder svenska artister för att nå ut i förorter

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tar nu hjälp av svenska artister för att nå grupper de själva inte når. Detta efter att svensksomaliska läkarföreningen larmat om att sex av de som hittills dött av coronaviruset varit svensksomalier, och att en orsak varit att information inte nått fram.

– Klasskillnaderna blir tydliga i stunder som dessa, säger artisten Cherrie.

Liksom rapparna Dree Low och 1.CUZ har hon via sina sociala medier spridit information om viruspandemins allvar och hur man undviker smittspridning.

– För några dagar sedan kontaktade de mig och andra artister, som kommer från förorten, och frågade om vi kunde hjälpa till att få ut information om viruset. Det är bra att de hörde av sig till oss, vi gör vad vi kan.

Coronaviruset och kulturen

En orsak till att information om coronaviruset inte nått fram tillräckligt tydligt kan vara att den inte funnits tillgänglig på olika språk i ett tidigt skede, menar svensksomaliska läkarföreningen. En annan orsak kan vara att relationen som många myndigheter och nyhetsmedier har till vissa samhällsgrupper är svag.

– Den är ganska obefintlig om jag ska vara helt ärlig. Jag hoppas att den relationen kan bli bättre när man ser vad som sker i sådana här stunder, säger Cherrie.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet