Chris Rock angrep elefanten i rummet

Uppdaterad
Publicerad

Den 88:e Oscarsgalan inleddes med ett jättemontage med klipp från i princip alla amerikanska filmer från förra året. Sen klev kvällens värd Chris Rock ut på scenen och höll ett inledningstal som direkt angrep elefanten i rummet.

– Jag räknade till minst 15 svarta skådespelare i montaget, sa han till publiken i Dolby Theatre, och fortsatte.

– Välkomna till Oscarsgalan, också känd som ”white people’s choice awards”, det är tur att dom inte nominerar värdar inför jobbet, då skulle jag inte ha något jobb ikväll.

Oscarsgalan 2016

Omfattande kritik

Efter att det i år, precis som förra året, inte var några ickevita skådespelare nominerade har kritiken mot Oscarsgalan varit hård. Prominenta skådepelare och regissörer har bojkottat galan och den amerikanska filmakademin har lovat vidta drastiska åtgärder för att snabbt nå förändring.

Efter att kritiken blivit så omfattande slängde galavärden Chris Rock alla sina manusplaner i papperskorgen och skrev om rubbet för att bemöta  Och i princip alla mellanakter under galan handlade om bristen på mångfald.

Polisvåld mot svarta

I inledningstalet skämtade han också om polisvåld mot svarta i USA, något som uppmärksammats stort efter händelserna i Ferguson, bland annat genom aktiviströrelsen Black lives matter.

– Årets minnesmontage över skådespelare som gått bort kommer bytas ut mot svarta ungdomar som skjutits av poliser på väg till biografen.

Skämtet möttes av ett nervöst mummel som sedan övergick i en lång och innerlig applåd.

Chris Rock åkte också ut i verkligheten och pratade med svarta biobesökare i Compton. Ingen hade hört talas om filmerna som nominerats för bästa film, men alla hade sett ”Straight Outta Compton”.

Slentrianrasism

Men om kvällens värd, tillsammans med bland andra Whoopi Goldberg, på ett roligt men ändå allvarligt sätt fick galans alla mellanspel att handla om hollywoodsk slentrianrasism och brist på mångfald, så var det få Oscarsvinnare som tog upp #Oscarssowhite i sina tacktal.

Däremot höll den amerikanska filmakademiens ordförande Cheryl Boone Isaacs ett kort men starkt tal där hon bland annat citerade Martin Luther King och sa att det inte räcker att bara lyssna och hålla med, utan att man också måste göra något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2016

Mer i ämnet