Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
300 kilo puts från innertaket på Naturhistoriska riksmuseet föll ner på skåp och golv, hör mer i klippet från augusti 2023 om varför museet stängdes. Foto: Mats Sköld/Naturhistoriska riksmuseet, och SVT

Då öppnar Naturhistoriska igen

Uppdaterad
Publicerad

I sommar kan besökarna återvända till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Den 4 juni öppnas dörrarna igen, efter att ha varit stängda i nio månader.

Naturhistoriska riksmuseet fick stänga i slutet av augusti, efter det att hyresvärden Statens fastighetsverk hittat säkerhetsrisker i byggnadens innertak. Riskerna kommer att ha åtgärdats till mitten av maj, varefter det tar det några veckor att kontrollera utställningarna och få allt på plats.

”Arbetet har varit omfattande och komplicerat, särskilt i entréhallen. Allt går enligt plan med putsarbetena och vi ser fram emot öppningen”, säger Ellinor Magnusson, fastighetsdirektör på Statens fastighetsverk, i ett pressmeddelande.

Bortfall på 20 miljoner

Intäktsbortfallet beräknas hamna på över 20 miljoner kronor och regeringen har lovat att hålla museet flytande under reparationstiden.

”I förlängningen hoppas jag att även externa finansiärer ska vara intresserade av att ge stöd, så att vi gemensamt kan säkerställa att museet ska fortsätta vara en viktig plats för kommande generationer”, säger museets överintendent Lisa Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.