SVT Nyheters ansvarige utgivare Charlotta Friborg. Foto: SVT

Därför namnger SVT Nyheter inte Josefin Nilssons tidigare pojkvän

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s dokumentär om artisten Josefin Nilsson har väckt starka känslor. I den framkommer att hon utsattes för våld i ett förhållande med en person som arbetar på Dramaten. Frågor har uppstått om varför ingen av SVT:s ansvariga utgivare i nuläget har namngivit personen.

Charlotta Friborg är ansvarig för Rapport, Aktuellt och SVT Nyheter online samt tillförordnad ansvarig utgivare för Kulturnyheterna. Hon baserar sitt beslut att inte namnge personen på medieetiska avvägningar.

Varför namnger inte SVT Nyheter personen som Josefin Nilsson hade en relation med?

Nyhetsbloggen

– Det här handlar inte om en person som är makthavare i den mening som pekas ut i de medieetiska reglerna. Det är inte en person som har en ansvarsställning som till exempel en domare, myndighetschef eller vd där medierna har ett uppdrag att granska och ställa dessa till svars.

Men för många är en person som jobbar på Dramaten en offentlig person. Är inte offentliga personer per definition makthavare?

– Jag tycker att pressombudsmannen Ola Sigvardsson för kloka resonemang kring det här. Han säger att bara för att man är känd och framgångsrik som idrottare eller kulturutövare så betyder det inte att man har en offentlig position av den typen som definieras i de medieetiska reglerna. När det gäller det här fallet så har personen som pekas ut en dom som ligger så långt som 20 år tillbaka i tiden, och det påverkar också mitt beslut. 

Finns det något läge där du kan tänka dig att det blir aktuellt att publicera personens namn?

– Ja, det är möjligt om nya uppgifter tillkommer. Det finns ju också en möjlighet att namnpublicera när en enskild person själv vill framträda.

SVT har ju flera ansvariga utgivare. Kan det bli så att andra redaktioner drar andra slutsatser och publicerar namnet på personen?

– Så kan det vara, och jag tycker att det är en styrka att det finns många utgivare på SVT som fattar självständiga beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet