Flerbostadshuset Raw i Uppsala och tillbyggnaden Wisdome vid Tekniska museet i Stockholm är två av årets nominerade till Kasper Salin-priset. Foto: Johan Eldroth/Mikael Olsson

De kan få Kasper Salin-priset 2023

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska museet i Stockholms tillbyggnad, bostadshus i Uppsala och Karlsborg samt en kontorsbyggnad i Malmö. Det är årets nominerade till Kasper Salin-priset i arkitektur.

Priset är ett av Sveriges mest välkända för god arkitektur, och har delats ut av organisationen Sveriges arkitekter sedan 1962.

Bland årets nominerade märks kontorsbyggnaden Gjuteriet i Malmö av arkitektbyrån Kjellander Sjöberg. Juryn lyfter särskilt fram återbruket av ett av stadens gamla varvsbyggnader, som gjorts om till kontorshus.

I Karlsborg nomineras den privata bostaden Höghult av Fabel arkitektur, vars paviljong enligt juryn ”vilar i en tusenårig byggnadskultur”.

Tekniska museets tillbyggnad Wisdome, av Elding Oscarsson, är även den nominerad. En byggnad som utstrålar ”innovativ hantverksprecision i stor skala”, enligt juryns motivering.

Baseras på en donation

Den fjärde och sista nominerade är flerbostadshuset Raw i Uppsala. Här pekar juryn på att byggnaden framhåller ”det förenklade, ofärdiga och föränderliga i arkitekturen”.

Kasper Salin-priset delas varje år ut till ett byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Priset grundades 1962 utifrån en donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.