De kan få Nordiska rådets litteraturpris

Uppdaterad
Publicerad

Johan Jönson och Gunnar Harding nomineras till Nordiska rådets litteraturpris 2024, för böckerna ”Nollamorfa” och ”Minnen från glömskans städer”.

Jönsons tjugoförsta diktsamling, i stort A3-format, handlar om en man med parkinsondemens, och enligt motiveringen lyckas författaren fördjupa många av sina ofta förekommande teman. Han visar "också fram demensen som en analogi till den kroppsarbetande klassen och dess brist på språklighet att tala för sig".

I Hardings diktsamling kallar jaget sig för en spökskrivare och i motiveringen heter det: "i enkla rader som lunkar lugnt och rytmiskt, glimtar plötsligt upplevelsen av total närvaro till".

Från det samiska språkområdet lyfts Fredrik Prost för "Leŋges hearggi Sáhčal fatnasa" ("Spänn för härken, skjut ut båten"). Eva-Stina Byggmästar nomineras för Finland, med "Vill du kyssa en rebell?" och även danska Helle Helle är en av de tretton nominerade.

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska språken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.