Expressens kulturchef Victor Malm och Pelle Andersson, vd och förläggare på Ordfront har delade meningar om en svensk kulturkanon. Foto: SVT Morgonstudion

Debatt om kulturkanon: ”Rimligt med kanonreglerad undervisning”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om en svensk kulturkanon har varit föremål för het debatt. I ett gemensamt upprop i Expressen motsatte sig över 200 författare förslaget samtidigt som andra ställer sig mer positiva till det. Förlaget Ordfronts vd Pelle Andersson och Expressens kulturchef Victor Malm debatterade i Morgonstudion.

Den nya regeringen har meddelat att en expertkommitté ska ta fram en kulturkanon, ett slags lista, över landets viktigaste kulturverk.

Något som Ordfronts Pelle Andersson ställer sig kritisk till.

– Staten ska inte bestämma vad som är den riktiga, viktiga litteraturen, säger han.

Expressens kulturchef Victor Malm är däremot mer öppen för förslaget.

– Jag tycker det är rimligt att man ser till att alla studenter, genom en kanonreglerad undervisning på gymnasiet, har tillgång till ungefär samma kunskap.

Se mer av debatten i klippet ovan.

Kulturkanon

Av regeringens Tidöavtal framgår att vi ska få en svensk kulturkanon: en lista på de mest värdefulla kulturverken landet har skapat genom århundradena. Den ska fungera som en gemensam kulturell referensram.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.