Patrick Modiano, Bob Dylan och Svetlana Aleksijevitj bland de läckta Nobelpristagarna i Akademiens advokatutredning. Foto: TT

Det påstås Frostenson ha läckt – via Kulturprofilen

Uppdaterad
Publicerad

I Svenska Akademiens nya utredning vittnar fyra personer med namn och tre personer anonymt om vilken information ledamoten Katarina Frostenson ska ha läckt till sin man Jean-Claude Arnault. Med på listan finns nya inval till Akademien och en rad Nobelpristagare.

Rapporten visar fyra namngivna vittnen:

  • Peter Englund, som misstänker att Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault har avslöjat uppgifter om att Partick Modiano skulle få Nobelpriset 2014.
  • Sara Danius, som berättar att Arnault hintat om att hon skulle bli invald i Akademien.
  • Klas Östergren, som vittnar om att Arnault spridit att Wislawa Szymborska skulle bli Nobelpristagare.
  • Anna Kölén, som menar att Arnault sagt att Elfriede Jelinek respektive Harold Pinter skulle bli tilldelade Nobelpriset, vilket visade sig stämma.

Tre av vittnena är anonyma, och till grund för slutsatserna finns också den första utredningen, där ”ett antal ytterligare personer som valt att inte lämna ut sina berättelser i detalj” förekommer. Dessa säger också att JCA läckt info, om bland annat Le Clézio, Aleksijevitj och Bob Dylan Nobelpris.

Totalt uppger vittnena sju läckta Nobelpristagare:

Harold Pinter

Elfride Jelinek

Jean-Marie Gustave Le Clézio

Wisława Szymborska

Patrick Modiano

Svetlana Aleksijevitj

Bob Dylan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet