Katarina Frostenson. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Katarina Frostenson redo att förhandla om utträde

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Frostensons ombud Per E Samuelson kallar utredningen som Svenska Akademien har låtit göra för ”totalt värdelös”. Han motsätter sig att flera vittnen är anonyma – men säger samtidigt att Frostenson kan tänka sig att överge sin stol i utbyte mot en generös kompensation.

Efter offentliggörandet av Svenska Akademiens advokatutredning som slår fast att ledamoten Katarina Frostenson läckt information om Nobelpristagare, avfärdar hennes juridiska ombud den nya rapporten som värdelös.

– Det är en avgörande brist i utredningen att man laborerar med anonyma vittnen vars uppgifter vi inte över huvud taget kan kontrollera. Katarina Frostenson vet vad som har hänt, till skillnad från alla andra. Hon vet med sig med 100 procents säkerhet att hon inte har läckt Nobelpristagare, säger Per E Samuelson till TT.

”Totalt ovuxet”

– Att basera en rekommendation om uteslutning på bara den ena partens berättelse är helt fel och att gå ut med utredningen i media är totalt ovuxet. Det är dags att Akademien tar sig själv i kragen. Vill man anklaga Frostenson för att ha gjort fel är man skyldig att försätta henne i samma tillstånd som man själv är i, det vill säga att hon får ta del av hela utredningen, säger Samuelson.

Anledningen till att Akademien inte har valt att lämna ut hela utredningen – det vill säga de nya uppgifterna och den första utredningen från i våras – till Frostenson är att de delar i den som gäller misstänkt ekonomisk brottslighet just nu omfattas av en förundersökningssekretess. Detta då Ekobrottsmyndigheten utreder brott i Jean-Claude Arnaults och Katarina Frostensons bolag Forum.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson säger att man inte hade något annat val än att offentliggöra utredningen, då delar av den läckt ut.

– I och med att det fanns en läcka var det nästan ingenting annat att göra, så upplever jag det. Då skulle vi få kritik för att undanhålla det här materialet och det hade varit en rätt olycklig situation, säger Anders Olsson.

Generös kompensation

Enligt Per E Samuelson avser Frostenson att ”återkomma med ett mera genomarbetat förlikningsförslag med utgångspunkten att hon lämnar Akademien frivilligt” senast den 28 december. För att gå med på en förlikning vill hon ”kompenseras i sådan omfattning att hon kan fortsätta sitt värv som poet”.

– Trots att hon inte har brutit mot stadgarna är hon beredd att diskutera sin framtid i Akademien. Vi vill att Akademien växer upp och slutar med den här cirkusen så att man kan dela ut Nobelpris nästa år, säger Per E Samuelson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer