Carina Rydberg: ”Det vita slöddret är alla rasister oavsett samhällsklass”

Publicerad

Efter debuten 1987 slog Carina Rydberg igenom tio år senare med den självutlämnande och provocerande romanen ”Den högsta kasten”. Nu är hon tillbaka med en ny bok, uppväxtskildringen ”Vitt slödder”, efter ett uppehåll på 16 år. SVT Babel träffar Carina Rydberg och samtalar om den nya boken.

När Carina Rydbergs ”Den högsta kasten” kom 1997 slog den ner som en bomb i litteratursverige. Bokens mindre smickrande skildringar av Carina själv och flera kända svenskar skapade skandal och Carina Rydberg blev snart ett självklart författarnamn.

Oavsiktligt självbiografisk

Utöver ”Den högsta kasten” har hon också skrivit ”Kallare än Kargil”, hennes debutroman från 1987, som liksom ”Den högsta kasten” utspelar sig i Indien. Hennes senaste bok, ”Den som vässar vargars tänder”, kom 2006 och sedan dess har hon ägnat sig åt att skriva dramatik.

Nu kommer hennes nya roman ”Vitt slödder”, en självbiografisk berättelse om uppväxt, rasism, klass och familj. Carina Rydberg säger att boken inte blev som hon hade tänkt:

– Det var inte meningen att återkomma till självbiografin, säger hon. Det var tänkt som en novell men blev en skildring av min uppväxt.

Slödder, rasism och rädsla

Boken handlar om Carina Rydbergs traumatiska familjeförhållanden och om hur hennes känsla av att aldrig tillhöra någon grupp kommit till. I skolan var hon räddhågsen.

– Skolan visade sig snabbt vara en farlig plats, säger hon och syftar till händelser som skildras i den nya boken.

Vitt slödder är också en berättelse om rasism och hur den blir till bland unga i förorten Carina Rydberg växte upp i. På frågan om vad titeln syftar till svarar hon:

– Det vita slöddret är alla rasister, oavsett samhällsklass. Det är de som aldrig växer upp utan fortsätter att skylla alla sina problem på några andra.

Författartipset: Stryk mycket

Carina Rydbergs tidigare självbiografiska böcker har handlat om tiden när de skrevs. Den här boken beskriver sånt som hände för länge sedan. Hon säger att det påverkat innehållet.

– Minnet är en bedräglig källa, men jag har inte sållat utan bara skrivit det som kommit för mig. Sedan stryker jag. Jag älskar att stryka, mitt tips inför blivande författare är att stryka!

Se hela intervjun med Carina Rydberg i Babel, söndag 28 augusti kl. 20.00 i SVT2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.