Östen Johansson är kritisk till Rättegångspoddens avsnitt om hans mördade dotter: ”Det här är inte underhållning”. Foto: Vlada Cakic/SVT

Efter kritiken: Rättegångspodden tar bort avsnitt

Publicerad

Ifjol vädjade Östen Johansson, pappa till mördade Ida, förgäves att Rättegångspodden skulle låta bli att publicera avsnitt om hans dotters död. Efter Kulturnyheternas granskning backar podden och tar bort avsnittet – men det kan komma att publiceras på nytt.

Det var en ren slump att Östen Johansson upptäckte att true crime-podden skulle göra två avsnitt om Ida, 21, som mördades i joggingspåret i Upplands Väsby sommaren 2015. Ingen hade kontaktat familjen om publiceringen och för familjen kom den som en chock.

– Det kom som ett slag i ansiktet. Vi hade ingen aning om att det här skulle komma, har Östen Johansson tidigare berättat för Kulturnyheterna.

Han tog omedelbart kontakt med Rättegångspodden för att stoppa avsnitten, men nekades. Mot familjens vilja publicerades i maj 2018 först ett timmeslångt avsnitt – och sedan ytterligare ett halvtimmeslångt avsnitt märkt ”extramaterial” – där mördaren i detalj redogör för vad han utsatte Ida för.

”Moralisk nyorientering”

Men efter kritiken från anhöriga backar Rättegångspodden, och under fredagen plockades avsnitten bort.

”Vi har via SVT idag förstått att materialet runt vår dotter Ida plockats bort från Rättegångspoddens utbud. Det glädjer oss enormt som brottsoffer att Rättegångspodden visar upp en moralisk nyorientering som även kommer att bana väg för andra som så önskar att få poddar avregistrerade”, skriver Östen Johansson i ett mejl till Kulturnyheterna.

Kan publiceras på nytt

Men när Kulturnyheterna når Nils Bergman visar det sig att avsnittet kan komma att publiceras på nytt, men att frågan ska diskuteras mellan Nils Bergman och Jonas Häger, som uppges vara ansvarig utgivare för Rättegångspodden.

”Östens fall är det enda där vi blivit kontaktade av en anhörig innan publicering, och jag känner att det i den vändan blev en misskommunikation mellan mig, PodMe och Jonas i hur det hanterades”, skriver Nils Bergman i ett sms.

”Jag är osäker på hur vi svarade honom. Fram tills att jag rett ut hur vi resonerade, så ser jag det som lämpligt att avsnittet ligger nere tills vidare”.

Kulturnyheterna har pratat med fem familjer vars fall tagits upp i podden mot deras vilja, däribland föräldrarna till den mördade Tova Moberg och Anna vars baby kastades i en kraftverksdamm. Avsnitten om dem ligger fortfarande kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poddgranskningen

Mer i ämnet