Svensk ordbok ser över definitionen av ordet snippa

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ordbok kommer att se över sin definition av ordet snippa. Detta efter den kritiserade hovrättsdomen där en man friades från våldtäkt mot barn då ordets innebörd bedömts vara ”otydlig”.

Svensk ordbok som ges ut av Svenska akademien ser över sin definition av ordet ”snippa”. Bearbetningen är en del av den återkommande revision som görs av ordboken.

”Måste fråga barnet”

Huvudredaktören Emma Sköldberg säger till Kulturnyheterna att hon är kritisk mot att ordboken använts i juridiskt sammanhang, i det här fallet av hovrätten i den uppmärksammade domen som friade en man från våldtäkt mot ett tioårigt barn.

– Man kan inte använda ordboken på det här sättet, man måste ju fråga barnet om hur det definierar händelsen.

Enligt Emma Sköldberg är det ett problem att det finns olika definitioner av snippa i SAOL och Svensk ordbok, där den tidigare definierar det som ”kvinnans könsorgan” och den senare som ”det yttre kvinnliga könsorganet”.

När den reviderade versionen av ordet publiceras kan Sköldberg inte svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.