Amber Heard döms för förtal mot Johnny Depp

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelarna och tidigare makarna Johnny Depp och Amber Heard har suttit i rätten med hela världen som publik. Nu har juryn sagt sitt: Amber Heard har förtalat Johnny Depp och tvingas betala honom runt tio miljoner dollar. Enligt domen har även Depp förtalat sin ex-hustru och döms att betala två miljoner dollar i skadestånd.

Amber Heard döms att betala tio miljoner dollar i skadestånd till sin tidigare man, skriver AFP. Domen lästes upp i domstolen i Virginia under onsdagskvällen (svensk tid). I den fastslås att Heards anklagelser är falska och att hon med uppsåt försökt skada Depp.

Enligt domen har även Johnny Depp förtalat sin ex-hustru, i och med ett uttalande av hans advokat. För detta ska Heard få två miljoner dollar i skadestånd.

Först rapporterades att Depp får 15 miljoner dollar av Heard, men då fem miljoner av dessa är ett straffskadestånd, som inte kan överskrida en gräns på 350 000 dollar i Virginia, får han i praktiken totalt 10 350 000 dollar.

På plats i rättssalen när domen lästes upp var Amber Heard, hennes advokater samt Johnny Depps advokater. Depp själv närvarade inte då han befinner sig i Storbritannien på grund av arbete.

Heard: ”Jag är förkrossad”

Båda parter har på sina Instagramkonton uttalat sig om domen.

”Efter sex år har juryn gett mig livet tillbaka. Ända från början var målet att avslöja sanningen, oavsett utgång i målet. Det bästa ligger ännu framför oss och ett nytt kapitel har äntligen börjat”, säger Depp bland annat.

Amber Heard är besviken över utgången.

”Den besvikelse jag känner i dag är obeskrivlig. Jag är förkrossad över att berget av bevis fortfarande inte räckte för att stå emot min ex-makes oproportionerliga makt och inflytande”, skriver hon.

David Shane, talesperson för Heard, säger till CNN att hon överväger att överklaga domen.

Inledde en relation 2012

Den sex veckor långa rättegången som avslutades förra veckan har följts av miljontals människor världen över.

Johnny Depp anklagade Heard för förtal, efter att hon i en artikel i tidningen Washington Post skrivit att hon blivit misshandlad i ett tidigare förhållande, utan att namnge den påstådda förövaren. Depp krävde henne på 50 miljoner dollar. Heard svarade med en motstämning och krävde Depp på dubbelt så mycket pengar för det ”omfattande fysiska våld och de övergrepp” som hon påstår att han utsatt henne för.

Parets relation inleddes 2012 och de gifte sig 2015. Året därpå ansökte Heard om skilsmässa och anklagade Depp för att ha misshandlat henne – något han hela tiden tillbakavisat. Båda säger sig ha förlorat filmroller och stora intäkter på grund av det som hänt mellan dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.