”Jag ser detta som en chans till ett arbete med större ansvar och större inflytande” Foto: Ulf Sandlund / SVT

Eirik Stubø blir nästa Dramatenchef

Uppdaterad
Publicerad

Norske teatermannen Eirik Stubø tar över som ny teaterchef efter Marie-Louise Ekman.

– Dramaten är en unik och traditionsrik teater med stora konstnärliga resurser. Att få möjligheten att som teaterchef och VD vara med och leda Dramaten under åren som kommer är ett erbjudande som det är svårt att tacka nej till, säger Eirik Stubø i ett pressmeddelande.

Personalen på Dramaten blev informerade om sin nya chef nu på förmiddagen. Kulturnyheterna var på plats på teaterns trappa efter mötet och de flesta skådespelare och regissörer uttryckte sig i positiva ordalag.

”Det här kommer bli bra”

– Det här kommer att bli bra, det är bara att gratulera de som jobbar på Dramaten, säger skådespelaren Hulda Lind Jóhannsdóttir.

Stubø kommer närmast från Stockholms Stadsteater där han bara varit chef under ett halvår. Frågan är om rekryteringen kommer att öka konkurrensen mellan de två teaterhusen. Regissören Ada Berger tror inte det.

– Den stora konkurrensen är väl över. Det är klart att det är en konstig situation att vi tar deras chef, men jag tror inte det kommer leda till spändare relationer mellan de anställda på teatrarna, säger hon till Kulturnyheterna.

”Ett omoraliskt val”

Alla är dock inte nöjda. Marie Göranzon har tillhört Dramatens ensemble i nästan 50 år och är chockad över valet av ny chef.

– Jag säger inte att det är ett dåligt val rent konstärligt, men det är ett omoraliskt val.

Hur då?

– Ja att vända sin ensemble ryggen. Det sa redan Bertolt Brecht att det är bra om man har lite moral. Jag har varit 50 år i yrket och aldrig varit med om något liknande.

Hon tycker att fler borde säga ifrån.

– Det finns nog fler som tycker som jag men inte vågar säga något, säger Marie Göranzon till Kultunyheterna.

När Kulturhuset/Stadsteatern för ett halvår sedan presenterade sina nya genrechefer var Eirik Stubø ett tungt namn med gedigen bakgrund som teaterchef. Han var bland annat nio år på Nationaltheatret i Oslo och dessförinnan arbetade han som chef på Rogaland Teater i Stavanger.

Fredrikson beklagar

Stadsteaterns VD Benny Fredriksson vill inte göra några intervjuer i dag, men säger i ett pressmeddelande att det ska bli spännande att följa Eirik Stubø som Dramatenchef.

– Men jag beklagar självklart samtidigt att Eirik Stubøs tid som teaterchef för Kulturhuset Stadsteatern endast blev drygt sex månader lång.

En rekryteringsprocess inleds nu och Stockholms Stadsteater kommer att presentera en ny teaterchef i augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny Dramatenchef

Mer i ämnet