Stubø: ”Kunde inte tacka nej”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att Eirik Stubø lämnar Stockholms stadsteater för att bli ny chef på Dramaten slog ner som en bomb i teatersverige i morse.

Eirik Stubø berättar att han våndades länge innan han beslutade att anta erbjudandet, och med det lämna sitt jobb på Stockholms stadsteater efter endast två terminer.

– Jag var ambivalent, det var inget lätt beslut. Men det var ett så attraktivt erbjudande att jag inte kunde säga nej.

Ny Dramatenchef

Sökte inte själv

Han tillägger att han inte aktivt sökte jobbet, utan blev erbjuden posten.

– Jag ser detta som en chans till ett arbete med större ansvar och större inflytande.

På frågan om vad han har för konstnärlig vision för sin nya arbetsplats säger han att han ännu inte vet.

Tar du jobbet enbart för att få mer makt?

– Absolut inte. Men jag kommer kunna påverka teatern som helhet på ett annat sätt med det här jobbet. Det första jag ska göra nu är att lära känna organisationen och sedan diskutera framtiden med de inblandade.

Innan Eirik Stubø kom till Stockholms stadsteater var han under nio år ledare för den norska nationalscenen, Nationaltheatret i Oslo. Men att vara nationalscen i Norge är inte detsamma som att vara det i Sverige.

”Vill problematisera nationalscensbegreppet”

– I Norge handlar det nationella om frigörelse från en överhet, medan det i Sverige finns en stormakthistoria. Jag vill diskutera och problematisera nationalscensbegreppet, säger han.

Han tycker att den nuvarande Dramatenchefen Marie-Louise Ekman gjort ett bra jobb under de sex år hon basat över teatern.

– Hon har varit bra för teatern, gjort den mer öppen och möjliggjort en kreativ miljö där medarbetarna kunnat vara med och påverka.

Sorgligt att lämna

Om att lämna Stadsteatern efter så kort tid säger han:

– Det känns sorgligt eftersom jag tycker om många människor där.

Han säger att Stadsteaterns VD Benny Fredriksson hanterat det hela på ett professionellt sätt, men att han tycker det är trist att det blev en så kort sejour.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny Dramatenchef

Mer i ämnet