Marianne Lindberg de Geer, konstchef på Kulturhuset Stadsteatern. Foto: TT/Robin Haldert

Lindberg De Geer: ”Stadsteatern har erövrat Dramaten”

Publicerad

Konstchefen Marianne Lindberg De Geer är förvånad över att teaterchefen lämnar huset för Dramaten.

Konstnären och dramatikern Marianne Lindberg De Geer är chef för Konst & design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm sedan i höstas. Hon läste i tidningen imorse att teaterchefen Eirik Stubø lämnar arbetsplatsen för att bli ny chef över Dramaten.

– Det är klart att jag blev jätteöverraskad. Han är en fantastisk regissör och en skittrevlig kille. Vi hade precis börjat vänja oss vid att ha honom i vårt gäng. På så sätt är det jättetråkigt, säger Lindberg De Geer.

Ny Dramatenchef

”Bättre nu än om ett år”

Anonyma personer på Kulturhuset Stadsteatern säger till Kulturnyheterna att avhoppet är omoraliskt av Eirik Stubø och ett fiasko för VD Benny Fredriksson.

Det håller inte Marianne Lindberg De Geer med om. Hon tycker inte heller att det är konstigt om teaterchefen har hållit det hemligt att han sökt jobbet på Dramaten.

– Det är sånt som händer i kontnärliga sammanhang. Det tillhör spelets regler och jag tycker inte att det är konstigt. Än så länge tror jag faktiskt inte att han har hunnit etablera sig så som chef här. Jag känner ju det med konsten – att det är först i höst eller närmare jul som jag sätter min prägel på repertoaren. Det är bättre att det händer nu än om ett år, för då hade man kanske hunnit komma mer in i det.

”Stadsteatern har erövrat Dramaten”

Marianne Lindberg De Geer vill se på dagens nyhet på ett mer optimistiskt sätt:

– Man skulle också kunna se det såhär: Stadsteatern har erövrat Dramaten nu. Vi har expanderat. Jag hoppas att jag får sätta upp något på Dramaten nu när jag känner chefen.

Var ska nu Stadsteatern hitta en ny teaterchef?

– Det tror jag inte är så svårt. Jag vet inte hur man gör, men det finns ju många som vill vara chef här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny Dramatenchef

Mer i ämnet