Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius. Foto: Peter Koskenvoima

”Jag är lika överraskad som alla andra”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius är glad och överraskad över valet av Eirik Stubø som ny Dramatenchef.

– Jag blev lika överraskad som alla andra men är samtidigt övertygad om att det är ett väldigt bra val. Det har ju varit flera andra namn på tal – många inne på Dramaten hade nog hoppats på Stefan Larsson som känner huset sedan tidigare.

Internationell erfarenhet

Valet var oväntat då Eirik Stubø så sent som i höstas tillträdde som chef och konstnärlig ledare för Kulturhuset och Stadsteatern i Stockholm. Men Anna Hedelius förstår att frestelsen blev för stor när Dramaten hörde av sig.

Ny Dramatenchef

– Det är förstås väldigt svårt att motstå erbjudandet att bli chef för Sveriges nationalscen. Han har säkert trivts bra på Kulturhuset och Stadsteatern men där har han en chef över sig. Nu får han en ännu lite friare plats att arbeta på.

Varför väljer Dramaten Eirik Stubø?

– Eirik Stubø kommer in med friskt blod, han har med sitt stora internationella kontaktnät gjort sig känd för att ha ett vidare perspektiv på scenkonst – både som regissör och som konstnärlig ledare. Han kommer in med stor erfarenhet från jobb i Norge och internationellt, och en förmåga att plocka in influenser utifrån och göra dem till sina egna. Resultatet blir en teaterscen som speglar vad som händer ute i Europa.

”Stadsteatern i gungning”

Att Eirik Stubø lämnar sitt gamla jobb efter bara ett drygt år är ett hårt slag mot Kulturhuset och Stadsteaterns verksamhet, tror Anna Hedelius.

–Självklart är besvikelsen stor och jag tror att personalen kan känna lite att de blir lämnade i sticket. Jag tror att de var väldigt glada över att ha fått Eirik Stubø som chef. De har inte haft det lätt den senaste tiden och fått utstå hård press.

– För Kulturhuset och Stadsteaterns del gäller det att på nytt bygga upp personalens förtroende, det är en teater i gungning som verkligen behöver trygghet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny Dramatenchef

Mer i ämnet