Foto: TT.

Morddömde Adnan Syeds fall fortsätter engagera

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkt felaktigt morddömde Adnan Syed sitter sedan 2000 fängslad för mordet på sin ex-flickvän Hae Min Lee. Fallet har fått enorm uppmärksamhet, bland annat i podcast-serien Serial. Nu är det dags för HBO Nordic att ta sig an mordgåtan i en ny serie och Kulturnyheterna har förhandstittat på de två första avsnitten.

Den 13 januari 1999 anmäldes high school-eleven Hae Min Lee i Baltimore, USA, saknad. I februari hittades hennes kropp i en park och hennes ex-pojkvän, 17-årige Adnan Sayed, greps och dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för mord.

15 år senare blev fallet åter aktuellt då reportern Sarah Koenig steg för steg granskade det i sin succé-podcast Serial. Det visade sig snart att det fanns stora frågetecken kring alibi, motiv och tidslinje, något som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare. 

Vill gräva djupare

Nu granskas hans fall igen i en ny tv-serie i fyra delar från HBO Nordic. I The case against Adnan Syed med premiär den 11 mars vill dokumentärmakaren Amy Berg gräva djupare i Syeds fall. I de två första avsnitten som Kulturnyheterna har förhandstittat på lägger Berg fram bakgrunden till historien. I centrum står kärlekshistorien mellan Adnan Syed och Hae Min Lee.

Genom intervjuer med nyckelvittnen, Syeds familjemedlemmar, animerade tillbakablickar och förhörsscener blandat med filmat material från rättegången får vi möta ett gäng amerikanska high school-ungdomar som nu har blivit vuxna och som aldrig kommer glömma vad som hände den 13 januari 1999. Vi får också inblick i en polisutredning och en rättsprocess som tycks ha stora luckor.

Drar det största lasset

Genom historien guidas vi av advokaten Rabia Chaudry, vän till Syeds familj, som kämpar för att få Adnan frikänd. Parallellt med detta undersöker ett av HBO anställt expert-team nya ledtrådar som de hoppas kan ge klarhet i fallet. Samtidigt är det inte mycket nytt som framkommer i de två första avsnitten, och när det kommer till att avslöja tvivelaktigheter har Sarah Koenig redan dragit det största lasset åt Berg.

Fortsätter väcka intresse

Enligt kritiker är The case against Adnan Syed inte banbrytande på samma sätt som podcasten Serial. Dokumentärserien hade förmodligen inte ens funnits om det inte var för podden. Samtidigt säger serien, eller snarare intresset för Syeds fall, att det finns något i den här historien som fortsatt engagerar. Kanske är det för att Syed trots alla rättsliga turer fortfarande befinner sig i något slags rättsligt limbo. Kanske är det för att berättelsen lägger sig så perfekt tillrätta i den mediala dramaturgin. Kanske har det att göra med att True crime-genren aldrig varit lika populär som nu.

Oavsett vad är det tydligt att berättelsen om mordet på Hae Min Lee är långt ifrån överspelad.

Enligt tidningen Rolling stone ska Marylands högsta domstol, som nu har fallet på sitt bord i detta, komma med ett besked i Adnan Syeds fall senast den 31 augusti 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer