Lam Wing-Kee, tidigare kollega till Gui Minhai, har öppnat en ny bokhandel i Taiwan. Foto: Chiang Ying-ying/TT

Gui Minhais bokhandel öppnar igen

Publicerad

Bokhandeln Causeway bay books som drevs av den fängslade förläggaren Gui Minhai i Hongkong har öppnat igen – på ny adress.
– Nyöppningen bevisar att Taiwan är en plats för frihet och demokrati, säger Lam Wing-kee, Gui Minhais tidigare kollega, enligt BBC.

Den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai dömdes tidigare i år till 10 års fängelse i Kina, efter att han påståtts ha fört statshemligheter till utlandet.

Han var en av totalt fem medarbetare som drev bokhandeln Causeway bay books i Hongkong som gjort sig känd för sitt utbud av litteratur som kritiserade fastlandskina. 2015 fördes de fem kollegorna bort och försvann. Det stod sedan klart att Minhai och kollegan Lam Wing-kee hade frihetsberövats.

– Causeway bay books förstördes av Kina genom våldsamma metoder, säger Lam Wing-kee, enligt BBC.

Efter att Lam Wing-kee lyckades fly bosatte han sig i Taiwan och har länge haft en önskan om att öppna bokhandeln igen. Och i helgen slog bokhandeln upp portarna i Taipei, det rapporterar BBC.

– Nyöppningen av bokhandeln bevisar att Taiwan är en plats med frihet och demokrati och att vi har rätten att läsa böcker efter öppningen, säger Lam Wing-kee, Gui Minhais tidigare kollega, enligt BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer