Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Delar av fanskaran och lokalpolitiker vill att Roger Waters konsert i Berlin ska ställas in. Foto: TT/EPA

Fans och politiker bojkottar Roger Waters konsert i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar återigen kring den 79-årige rockveteranen Roger Waters. Inför hans konsert i Berlin planerar delar av fanskaran att bojkotta spelningen och lokalpolitiker vill ställa in den helt. Detta efter tidigare påstådda antisemitiska uttalanden och påståenden om kriget i Ukraina.

På onsdagkvällen planerar den gamla Pink Floyd-medlemmen att spela på Mercedes Benz Arena i Berlin.

De som mottsatt sig spelningen är bland annat kritiska till att Waters sagt att USA:s president Joe Biden provocerat fram kriget i Ukraina och att man bör uppmuntra ukrainarna att sluta kriga mot Ryssland.

Waters ska även ha uttalat sig kritiskt gentemot Israel. Han är sedan tidigare känd för sin aktivism för palistinier genom att ha manat till artistbojkott av Israel. Detta då han jämfört Israel med Nazityskland genom att säga att de är skyldiga till ”etnisk rensning”. Waters själv förnekar att han är antisemit.

– I Tyskland kopplar många samman hans engagemang för att bojkotta Israel med bojkotten av judar på 30-talet. Också uttalanden om förintelsen som han har gjort där han drar paralleller med hur Israel behandlar palestinier i landet. Det ses som en relativisering av lidande som den judiska befolkningen i Tyskland upplevde under 30-talet.

Tidigare har hans spelningar stoppats i Polen.

Hör SVT:s Europakorrespondent Christofer Wendick, på plats utanför arenan i Berlin, berätta mer i videon.

Hör hela intervjun från Morgonstudion här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.