Inspelningsplatsen av filmen ”Rust” där filmens producent och huvudrollsinnehavare Alec Baldwin avfyrade ett vapen som dödade en fotograf. Foto: AP/TT

FBI: Baldwins rekvisitavapen avlossades

Publicerad

Den amerikanska federala polisen FBI har utrett dödsskjutningen av en fotograf under en filminspelning hösten 2021. Skådespelaren Alec Baldwin har hävdat att han inte avfyrade revolvern som orsakade olyckan, men FBI:s rapport har kommit fram till motsatsen.

Det var i oktober förra året som skådespelaren Alec Baldwin avfyrade ett rekvisitavapen ovetande om att det var skarpladdat. När revolvern avfyrades dödades filmen ”Rusts” fotograf Halyna Hutchins och regissören Joel Souza skadades.

I december framträdde Alec Baldwin i tv för första gången efter olyckan och sade till journalisten George Stephanopoulos att han inte tryckt av vapnet. Men enligt FBI:s rapport, som ABC News tagit del av, har tester visat att vapnet i fråga inte kan ha avfyrats av misstag.

Med revolverns hane i ett helspänt läge ”kan inte vapnet ha avfyrats utan att trycka av avtryckaren”, skriver ABC.

Baldwins advokat skriver att den ”viktiga rapporten i sammanhanget” är den medicinska som visar att händelsen var en tragisk olycka, samt att Baldwin trodde att rekvisitavapnet inte var skarpladdat och säkert att använda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.