I antologin “Ringens återkomst: Texter om Tolkien” undersöker sju skribenter och Tolkienprofiler det uppmärksammade författarskapet och vad det är som gjort så många läsare fascinerade.
Judith Kiros, som är en av skribenterna, menar att en del av storheten handlar om den värld han lyckades skapa.
– En av de bästa sakerna med Tolkien är att hans text är så expansiv. Tolkien ägnade sig ju hela sitt liv åt att bygga upp den här världen. Det finns hans tidiga anteckningar, framtida idéer, skisser, alla språk och då sitter man där med väldigt mycket att ta i.
”Han var djupt kristen”
I antologin berättas det om den tidiga översättningen som väckte ilska. Hur Tolkiens erfarenheter från första världskrigets kan ha bidragit till att skapa Ringarnas herre. Men också hur karaktärer som Merry och Pippin har använts som symboler inom politiken.
Enligt John Sjögren, författare till essäboken “Jordens sång” spelar Tolkiens religiösa och filosofiska motiv en viktiga roll för att förstå hans framgång.
– Tolkien var en djupt kristen person och katolik. Det präglar ju föreställningsvärlden väldigt tydligt. Det är inte explicit i böckerna, men det finns där hela tiden som en slags helighet, säger han och fortsätter:
– En stor del av det som också tilltalar oss idag, är det här med klimatfrågan. Här har ju Tolkien någonting att tillföra. Det är en otroligt grundläggande föreställning i hans berättelser och mytologi, det att världen lever, säger John Sjögren.
Hör Judith Kiros och John Sjögren om Tolkiens författarskap i klippet ovan.