”Assanges beteende har svartmålat Wikileaks”

Publicerad

Den första biofilmen om Julian Assange och Wikileaks berättar om läckan som förändrade världen och hackern som fick äran. Men vilka avtryck har Wikileaks gjort?

Julian Assange ville ha en miljon dollar för att ställa upp på intervju med Alex Gibney, för dokumentären ”We Steal Secrets: The Story of Wikileaks”. Det blev aldrig någon intervju med Assange. I stället fick filmaren nöja sig med andras material och intervjuer med nyckelfigurer.

Filmen berättar historien om Julian Assange, Bradley Manning och Wikileaks. Om hur Mannings läckta dokument kom att göra Assange till en yttrandefrihetshjälte och Wikileaks till det perfekta vapnet.

”Fått annan syn på USA”

Klart är att det finns ett före och ett efter Wikileaks. Såhär berättar två journalister som har följt Wikileaks, om organisationens avtryck.

– Generellt tänker jag att efter Wikileaks har medborgare i hela världen fått en annan syn på USA, framför allt. Det man trodde var mer demokratiskt har visat sig inte vara det. Man är mer skeptisk och kanske har mindre förtroende för myndigheter generellt, säger journalisten Sofia Mirjamsdotter.

”Wikileaks en enorm framgång”

– Wikileaks var en enorm framgång. Även medierna har fått upp ögonen för nya sätt att arbeta. Nu finns radioleaks och SVT har, ganska sent kan man tycka, inrättat en krypterad tjänst. Dagens Nyheter har också det. Många vill få den här typen av drömläcka. Snowden är den typen av drömläcka, säger journalisten Jesper Huor.

Men Edward Snowden har ju visat att man inte behöver gå genom Wikileaks. Innebär det att Wikileaks har spelat ut sin roll?

– Ja, i någon mån har Wikileaks gjort det. Wikileaks är inte längre den källa som folk kanske vänder sig till, svarar Jesper Huor.

Assange har ”svartmålat” Wikileaks

Skildringen av Assange går från ung datahacker till världens frihetskämpe – men slutar i bilden av en maktfullkomlig och paranoid man.

– Det visar sig att när han själv granskas och ifrågasätts så är han inte lika mycket med på noterna. Han är inte transparent alls. Julian Assanges rättshaveristiska beteende har tyvärr svartmålat även Wikileaks, och gjort att man har tappat förtroendet för Wikileaks. Det är väldigt, väldigt synd, menar journalisten Sofia Mirjamsdotter.

Reporter/klippning: Sindra Grahn
Foto: Don Titelman/Barbro Sellin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet