Foto: TT

Burka songs 2.0 fortsätter uppröra: ”En aktion mot Göteborg stad”

Uppdaterad
Publicerad

Omstridda filmen Burka songs 2.0 visades i helgen av organisationen Reclaim Pride, tillsammans med ett panelsamtal, trots uppmaningar från Göteborgs stad att ställa in arrangemanget. Evenemanget hölls på kulturhuset Fängelset, som drivs med stöd från Göteborgs stad. Nu ska staden besluta om vad för konsekvenser detta kan komma att få.

Två visningar av filmen Burka songs 2.0 ställdes i våras in efter hård kritik från bland annat Göteborgspostens ledarskribent Jenny Sonesson och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofi Hermansson (S). Organisationen Reclaim pride, som är en alternativ pridefestival, har nu visat filmen, med tillhörande panelsamtal på kulturhuset Fängelset i samband med Europride, trots uppmaningarna att ställa in.

Inte ett förbud mot filmen

Dagen innan visningen fick Reclaim Pride information av Göteborg stad om att de inte fick genomföra det tillhörande samtalet till filmvisningen, på grund av en av de medverkande personerna. Enligt Lotta Sjöberg, sektorchef för Kultur och fritid, så handlade det inte om ett förbud mot att visa filmen, inte heller handlade det om att stoppa panelsamtalet. Förbudet handlade endast om en persons medverkan, menar Lotta sjöberg.

– Beslutet togs på grunden att det rör en person, som vi bedömer aktivt inte tar ställning i linje med Göteborgs stads värdegrund, säger hon.

Uppmaningarna att ställa in till trots, valde arrangörerna att genomföra samtalet som planerat.

– Det är såklart jätteallvarligt. Vi vet inte om det kommer att bli några konsekvenser för det än, men vi ser allvarligt på detta, det är en aktion mot Göteborg stad. 

Otydlig information

Organisationen Reclaim pride,  menar att Göteborgs stad inte har varit tillräckligt raka i sin information om varför de har beslutat som de har gjort.

– Det känns lite som att det här är en häxjakt. Vi har inga resurser att bygga upp något försvar för detta. Det är klart att vi har övervägt konsekvenserna som det här kommer ha, samtidigt som vi vet att vi har uppbackning, både politiskt och bland andra organisationer i civilsamhället, säger en representant för organisationen, som enbart vill uttala sig som grupp, till Kulturnyheterna.

Trots all uppståndelse, är Reclaim pride nöjda med sin festival och menar att för mycket fokus och energi lades på fel sak.

– Den här festivalen blev så himla bra och uppskattad, så det är tråkigt att fokus hamnade på den här frågan istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.