”Call Girl” klipps om

Uppdaterad
Publicerad

Efter en överenskommelse med Palme-familjen ändras den omtalade långfilmen. Kopplingen mellan Olof Palme och sexköp suddas ut.

Den svenska långfilmen ”Call Girl” har fått kritik från flera olika håll, på grund av att en av filmens karaktärer som köper sex påminner väldigt mycket om Olof Palme.

Nu gör man om den kritiserade hotellscenen, efter diskussioner mellan filmteamets advokat och familjen Palmes dito. Det uppger Dagens Nyheter i dag, och båda parter bekräftar.

Koppling till Palme tas bort

Familjen Palmes advokat Lars Vikander hänvisar till ”Call Girl”-scenen där den socialdemokratiska statsministern får sällskap av en minderårig, prostituerad tjej på ett hotellrum. I den nya versionen av filmen har man klippt bort en sexscen mellan ministern och tjejen, för att kapa kopplingen till Olof Palme.

– Filmen innehåller inte längre ett påstående eller en antydning till att filmens statsminister har haft en sexuell relation med en minderårig call girl. Den tolkningsmöjligheten och innebörden har helt försvunnit genom klippningen, säger advokaten till Kulturnyheterna.

”Osmakligt” sa Mårten Palme

Månaden efter att ”Call Girl” hade fått premiär, i december förra året, valde familjen Palme att anmäla filmen för förtal. Sonen Mårten Palme var upprörd när han hade sett den.

– Först när jag hörde om filmen blev jag arg. Sen när jag såg den så motsvarade den de förväntningar jag hade. Jag tyckte att den var osmaklig och larvig, sa Mårten Palme till Kulturnyheterna.

Bred kritik mot filmen

I januari tog familjens ”Call Girl”-kamp slut, rent juridiskt. Familjen Palme lade då ner processen, efter att JK hade beslutat att inte väcka allmänt åtal. Men under ytan har arbetet alltså fortsatt.

Palme-familjen har fått mycket medhåll i sin kritik mot filmen, bland annat från den tidigare kulturministern Bengt Göransson (S) – som sade att det gamla Palmehatet dyker upp igen – och från Leif GW Persson som sa att han inte ser poängen med att ha med statsministern i filmen.

Regissören: ”Det är inte Palme”

”Call Girl”-regissören Mikael Marcimain valde i november att slå ifrån sig kritiken. Han menade att medierna har eldat upp debatten till orimliga proportioner.
– Det är inte Palme man ser i filmen, däremot är historien baserad på omfattande research, sa han till finska medier.

Men nu har alltså regissören och hela hans filmteam gått med på att justera i filmen. Den nya versionen av ”Call Girl” ersätter den gamla på dvd och tv.

Reporter i inslaget: Amanda Horne

Klippning: Madelen Einarsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Call Girl

Mer i ämnet