Riksdagsledamoten Olof Lavesson (M) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: TT

Kulturministern om Serners hot: ”Mer intresserad av morötter”

Publicerad

I en intervju med Kulturnyheterna på filmfestivalen i Cannes igår sa Filminstitutets vd Anna Serner att man kommer ge allt marknadsstöd till filmer av kvinnliga regissörer 2020, om inte branschen släpper fram fler kvinnliga regissörer och manusförfattare. Men Moderaternas kulturtalesperson Olof Lavesson är skeptisk.

– Jag utgår från att detta bara är ett illa uttalat hot från filminstitutets sida för att markera för filmbranschen att sätta mer fart på jämställdhetsarbetet, säger Olof Lavesson till Kulturnyheterna och fortsätter:

– De regler vi satt för filmstödet är tydliga. Produktionsstöd ska i första hand lämnas innan filmen är klar utifrån kvalitativa kriterier och i andra hand efter att filmen är klar baserat på framgång. Att förneka någon tillgång till offentligt stöd enbart beroende på vilket kön man har är oacceptabelt.

Han tycker att man ska hitta andra vägar i jämställdhetsarbetet.

– Fokus bör istället vara att kvinnor får samma förutsättningar som män och att sunkiga kulturer raderas från filmbranschen.

”Helt fel och farligt ute”

Även Per Lodenius (C) är kritisk till Serners utspel.

– Hotar man aktörer som jobbar på den svenska filmmarknaden, då är det klart att de väljer någon annanstans att jobba, så att det här är fel väg.

– Dessutom skulle det innebära att de kvinnliga regissörer som kommer fram genom den här typen av kvotering, att det kan bli en diskussion om de är där på grund av kvalitet eller om det är för att de är kvinnor, det är helt fel och farligt ute.

Hellre morötter än piskor

Kulturminister Alice Bah Khunke (MP) är inte lika hård.

– Personligen är jag mer intresserad av morötter än av piskor. Stöd ska utgå från kvalitet och kompetens, säger hon till Kulturnyheterna.

– Med det sagt är det viktigt att arbetet för en filmbransch där kvinnor och män deltar på lika villkor fortsätter. Sveriges riksdag har fastslagit kulturpolitiska mål som tydligt säger att jämställdhet ska eftersträvas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.