Foto: Pressbild

Lovisa Sirén är årets Startsladden-vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Siréns film ”Pussy Have the Power” tilldelas ett av världens största kortfilmspriser.

I dag delade Göteborg International Film Festival ut kortfilmspriset Startsladden till Lovisa Sirén för filmen ”Pussy Have the Power“.

Filmen handlar om ett gäng tjejer som befinner sig i en musikstudio som tillsammans försöker göra en elektronisk låt.

Göteborgs filmfestival

Huvudrollsinnehavaren Sigrid gör musiken och de andra rappar och sjunger Pussy Have the Power. Men en dag dykter det upp en manlig musikproducent som vill vara med. De ställs då inför valet att sälja ut sitt verk till något som kan leda till framgång, men med risken att då förlora sitt eget budskap.

”Detta Fittans år”

Juryns motivering löd:

”Startsladden 2014 tilldelas en film som engagerade juryn i vilda diskussioner. Den har ett anslag och en energi som står ut, och den skapade hos var och en av oss en färdig uppfattning som sedan förändrades under filmen gång. Filmen visar på ett provocerande sätt hur svårt det är på djupet utmana invanda könsroller, och hur effektivt de kan störa den kreativa processen. Detta Fittans år 2014 tilldelas Startsladden Pussy Have the Power av Lovisa Sirén.”

Priset är värt cirka en halv miljon kronor i form av filmteknik och kontanter och är ett av världens största kortfilmspriser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs filmfestival

Mer i ämnet