Militärparad i Nordkorea. Foto: TT

Nordkorea ansvarig för hackerattack?

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska medier spekulerar kring förra veckans attack mot Sony Pictures.

I förra veckan utsattes filmstudion Sony Pictures datasystem för en hackerattack. Fem filmer – däribland krigsfilmen ”Fury” med Brad Pitt i huvudrollen – läcktes på nätet och hemsidan låg nere.

Liknar tidigare attack

Nu spekuleras det i amerikanska medier om att Nordkorea kan ligga bakom attacken. Personer involverade i utredningen av Sony-attacken uppger att den utfördes med tekniska verktyg som liknar de som användes vid en hackerattack mot sydkoreansk tv förra året, en attack som Nordkorea också misstänks vara ansvarig för, enligt tidningen The Wall Street Journal.

Terrorhotad komedi

Kraftiga protester

Till grund för spekulationerna ligger de kraftiga protester som Nordkorea framförde mot Sonys kommande film ”The interview” i juni. I filmen spelar James Franco och Seth Rogen två reportrar som får chansen att intervjua Nordkoreas ledare Kim Jong-un, och av CIA får uppdraget att döda honom. En nordkoreansk talesperson kallade filmen en krigshandling och utlovade en skoningslös hämnd om den skulle tillåts komma ut.

Nordkorea dementerar inte

Sony Pictures har inte bekräftat att Nordkorea skulle ligga bakom attacken. När en talesperson för den nordkoreanska regeringen fick frågan om landet låg bakom svarade hen bara ”Vänta och se”, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet