Neil Patrick Harris var årets värd för Oscarsgalan. Foto: TT

Tittarras för Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 36 miljoner amerikaner följde tv-bolaget ABC:s sändning av Oscarsgalan. Det innebär ett tapp på 16 procent jämfört med tittarsiffrorna för galan ifjol.

Neil Patrick Harris som ledde galan för första gången fick ganska svala omdömen om sin insats i amerikanska medier. Och han hade samtidigt fjolårets mycket höga tittarsiffror att leva upp till.

2014 leddes Oscarsgalan av Ellen DeGeneres och det, tillsammans med intresset för prisutdelningen, ledde till de bästa tittarsiffrorna på ett årtionde (44 miljoner tittare).

Oscarsgalan 2015

Fortfarande populär

Årets tittarsiffror innebär att Oscarsgalan fick de sämsta publiksiffrorna på sex år. Men tittarraset till trots är Oscarsgalan fortfarande den mest populära underhållningssändningen i USA. I jämförelse såg exempelvis ”bara” 25 miljoner amerikanare på Grammy Awards tidigare i vinter. Det rapporterar Variety.

Ny – men erfaren

Även om Neil Patrick Harris alltså gjorde debut som värd för Oscarsgalan har han stor erfarenhet av att leda stora prisgalor. Han har i flera år hållit i taktpinnen på teatergalan Tony Awards, som prisar de bästa produktionerna på Broadway. Och insatserna i det sammanhanget har resulterat i ett flertal priser för Neil Patrick Harris själv, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2015

Mer i ämnet