Våldtäktsanklagelserna inte med i Assangefilm

Publicerad

Filmen om Wikileaks-grundaren Julian Assange kommer inte att behandla anklagelserna om våldtäkt i Sverige.

I en intervju inför premiären av filmen ”Star Trek – Into the darkness” får skådespelaren Benedict Cumberbatch frågor om en annan film han är aktuell i – nämligen ”The Fifth Estate” där han spelar Wikileaks-grundaren Julian Assange. Cumberbatch svarar på hur han ser på våldtäktsanklagelserna mot Assange och hur de behandlas i filmen.

– Vår berättelse är en hyllning av det Wikileaks och Julian Assange åstadkom mellan 2007 och 2010, så det pågående svenska kapitlet av hans historia är inte med i filmen. Jag behandlar honom med stor respekt, för han är någon som fortfarande existerar och som bokstavligt talat befinner sig i en trängd situation.

Assange häktad i sin frånvaro

Wikileaks grundare Julian Assange är sedan 2010 misstänkt för våldtäkt i Sverige. Men den delen av Assanges historia kommer inte vara en stor del av den kommande filmen, enligt Benedict Cumberbatch.

– Filmen behandlar den faktiska idén av en anonym väckarklockeorganisation som revolutionerade hur vi konsumerar information, säger Benedict Cumberbatch.

Nyhetsbevakningen kring Wikileaks och Julian Assange har den senaste tiden främst handlat om hans flykt till Ecuadors ambassad i London för att slippa utelämnas till förhör i Sverige. Men när Wikileaks 2010 släppte militära dokument och videor från kriget i Afghanistan publicerades avslöjandena i de stora traditionella medierna. Och det är den sidan som ”The Fifth Estate” handlar om.

Assange tar avstånd från filmen

Julian Assange, som tidigare tagit avstånd från sin spökskrivna självbiografi, har i ett tal kallat filmen ”en propagandaattack på Wikileaks”. Det rapporterade The Guardian tidigare i år.

Har du träffat honom?

– Nej det har jag inte, vi kommunicerade men träffades aldrig. Han ville inte ge sitt samtyckte till filmen genom att träffas, vilket jag har full förståelse för. Han vill inte ha något med filmen att göra, säger Benedict Cumberbatch.

Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee och Gunnar Rehlin

Klippning: Don Titelman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet