Författaren Torgny Lindgren är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och ledamoten i Svenska Akademien Torgny Lindgren har avlidit, uppger Svenska Akademien i ett pressmeddelande. Han somnade in på torsdagen efter en tids sjukdom, 78 år gammal.

Den folkkäre och internationellt erkände författaren Torgny Lindgren har avlidit, 78 år gammal. Det uppger Svenska Akademien, där Lindgren sedan 1991 haft stol nio bland de aderton.

Torgny Lindgren föddes 1938 i Raggsjö i Västerbotten, arbetade under många år som lärare och var under en tid i sitt liv aktiv som kommunpolitiker för Socialdemokraterna.

Som författare debuterade han 1965 med diktsamslingen ”Plåtsax, hjärtats instrument”. Men det stora genombrottet kom 1981 med romanen ”Ormens väg på hälleberget”.

– Det är en väldigt viktig romanröst som har gått ur tiden, säger författaren och före detta Babel-programledaren Daniel Sjölin.

– Han är en av våra internationellt sett mest berömda författare, en av de mest omtyckta, och en av få som verkligen nått utanför Sveriges gränser.

”En ära att vara hans förläggare”

Susanna Romanus var under flera år Torgny Lindgrens förläggare och minns honom med värme.

– Det kändes alltid som en ära att få vara hans förläggare. Vi hade våra fredagssamtal på telefon i många år och pratade om livet, litteratur, mat och familjen. Han var en riktig familjeman.

Susanna Romanus berättar också att Torgny Lindgren var en total ”nyhetsjunkie” och hade full koll på både inrikes- och utrikespolitik.

– Han överraskade också och var alltid väldigt uppdaterad. Han hade full koll på både Facebook och Robyn.

Hon håller fram Pölsan, Hummelhonung, Norrlands Akvavit och den självbiografiska boken Minnen som några av de starkaste läsupplevelserna från Lindgrens författarskap.

En norrländsk ikon

Under sin 52 år långa karriär blev Torgny Lindgren en av de mest tongivande författarna i litteratursverige. Hans författarskap kretsade ofta kring ämnen som Västerbotten, religion och filosofi – ofta med en bitsk samhällskritik och en humoristisk ådra. Han är jämte namn som Eyvind Johnson, Sara Lidman och Per Olov Enquist känd som en av den svenska litteraturens främsta uttolkare av Norrland.

Han konverterade till katolicismen 1980, året före hans stora genombrott, och hans tro präglade mycket av hans författarskap.

Prisad och filmatiserad

”Ormens väg på hälleberget”, en mörk berättelse om en skrupelfri handlare i en by i Västerbotten under 1800-talet som utnyttjar en utblottad familj, är ett klassiskt exempel på Lindgrens unika ton. Romanen hyllades internationellt och filmatiserades 1986 av Bo Widerberg.

I Torgny Lindgrens rika produktion ryms ett trettiotal verk, huvudsakligen romaner men även noveller, diktsamlingar och radiopjäser. Bland hans främsta verk kan bland annat ”Bat Seba” (som belönades med litteraturpriset Prix Femina 1986), ”Hummelhonung” och ”Pölsan” nämnas.

– Jag tror att han har nått många läsare genom att ge pessimismen ett ansikte. Han skildrar människans enkelhet och sökandet efter mening, säger Daniel Sjölin.

Torgny Lindgren sista verk blev romanen ”Klingsor” från 2014. Han avled på torsdagen efter en tids sjukdom, 78 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torgny Lindgren 1938-2017

Mer i ämnet