Rysslandsforskaren Martin Kragh. Foto: TT

Rysslandsforskaren Martin Kragh JK-anmäler Aftonbladet

Uppdaterad
Publicerad

Rysslandsforskaren Martin Kragh anmäler Aftonbladet till Justitiekanslern, rapporterar Sveriges Radio. Anmälan gäller flertalet publiceringar i tidningen där Kragh utpekats som bland annat ”ett demokratiskt problem”.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat har hård kritik under våren riktats mot Aftonbladet efter att de i flera publiceringar anklagat den svenska forskaren Martin Kragh, chef för Rysslandsprogrammet på Utrikespolitiska institutet, för att bland annat vara brittisk spion.

Nu anmäler Martin Kragh tidningen till Justitiekanslern (JK) för förtal. Det rapporterar Sveriges Radios Studio ett.

Kritiken mot Aftonbladet

Kragh: Två skäl till anmälan

Enligt anmälan som SR tagit del av gäller det flera texter som publicerades i februari där Kragh bland annat pekas ut som ”ett demokratiskt problem”. Till Kulturnyheterna säger Martin Kragh att det finns två skäl till att han valt att JK-anmäla Aftonbladet.

– Det ena är det faktum att Aftonbladets utpekande är så grovt att jag menar att det rör sig om förtal. Mitt personliga motiv är att det rör sig om smutskastning och förtal, och därför har jag inga alternativ än att anmäla. Jag har haft en dialog med Aftonbladet om att hitta en förlikning men vi har inte kunnat komma överens eftersom de försvarar sina publiceringar, säger han.

Tryckfrihetens gränser

Det andra skälet beskriver Martin Kragh som principiellt: Var börjar och slutar tryckfrihetens gränser?, frågar han.

– Är det okej att använda sig av rysk desinformation för att smutskasta en annan person? Det kanske är inom ramarna för vad JK ska vara inom tryckfrihetens gränser. Jag menar att det inte ska vara det. Men jag kan inte veta. De två anledningarna har varit vägledande för mig, säger Martin Kragh.

Aftonbladet säger till Kulturnyheterna att de ännu inte tagit del av Kraghs anmälan till JK och avböjer därför att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Aftonbladet

Mer i ämnet