Den franske kontroversielle komikern Dieudonne M'Bala M'Bala, känd som Dieudonne fotograferad 2009. Foto: AP

Fransk komiker stoppas efter antisemitiska uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

Flera franska städer förbjuder nu den franske komikern Dieudonné från att uppträda efter antisemitiska uttalanden.

Borgmästare i flera franska städer där Dieudonné var bokad för att uppträda har stoppat komikerns föreställning. Senast i raden är Nantes och Tours.

Fälld för ärekränkning

Komikern som drar stor publik är sedan tidigare fälld ett flertal gånger för ärekränkning för hatiska uttalanden mot judar.

Kritiserad fransk komiker

Tidigare i veckan stoppades hans framträdanden i Bordeaux and Marseille.

Frankrikes president François Hollande ställer sig bakom försöken att stoppa föreställningarna.

Det är kommunerna där Dieudonnés shower ska hållas som har sista ordet, men Hollande uppmanar dem att tolka reglerna konservativt när det kommer till komikern, rapporterar TT.

Var tidigare antirasist

Som komiker har Dieudonnés de senaste 10-15 åren genomgått en förvandling. I början av sin karriär hade han en antirasistisk profil och var bland annat politisk motståndare till det främlingsfientliga partiet Nationella fronten (Front National).

Dieudonnés advokat menar att det strider mot yttrandefrihets-lagstiftningen och säger till BBC att hans klient kommer att överklaga alla politiska beslut som hindrar honom från att uppträda.

Kritiker varnar för att de stoppade föreställningarna kan få motverkande effekt och istället öka Dieudonnés populäritet. Särskilt om det skulle visa sig att förbuden inte är förenliga med lagstiftningen, det skriver BBC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad fransk komiker

Mer i ämnet